Kap zeven bomen aan de Wolwevershaven geslaagd

19 februari 2016
Kap zeven bomen aan de Wolwevershaven geslaagd

DORDRECHT -  Op 18 februari werden aan de Wolwevershaven zeven kastanjebomen gekapt. Dat was noodzakelijk door de vervanging van een deel van de kade. In het najaar plant de gemeente zeven kastanjebomen terug, van een soort die minder vatbaar lijkt te zijn voor de kastanjebloedingsziekte. (Op de illustratie de nieuwe situatie na de nieuwe aanplant)

De aannemer die het werk uitvoert zaagde de bomen op één meter hoogte boven de grond af. De stobben die achterblijven worden verwijderd in maart, bij de start van de kadevervanging. De gevolgen voor de bereikbaarheid en het parkeren zijn en waren beperkt.

Noodzakelijk door kadevervanging
Een deel van de kade aan de Wolwevershaven verkeert in slechte staat en moet vervangen worden. De zeven bomen die op dat deel van de kade staan kunnen niet behouden blijven. Dat komt door de uitvoeringsmethode van het kadeherstel en de gezondheidstoestand van de bomen.
Op verzoek van de gemeenteraad is een second opinion uitgebracht over de vraag of de bomen met innovatieve uitvoeringsmethoden alsnog behouden kunnen blijven. De methoden voor boombesparend kadeherstel die second opinion opleverde, brengen grote kanttekeningen en risico's met zich mee. Het college van b&w heeft daarom geconcludeerd dat de second opinion niet heeft geleid tot een maatschappelijk verantwoorde of aanvaarbare uitvoeringswijze om de kastanjebomen te handhaven.

Nieuwe bomen met optimale groeiomstandigheden
De gemeente wil de situatie aan de wolwevershaven zo goed mogelijk herstellen na de kadevervanging. Er worden zeven nieuwe kastanjes terug geplant op deze plek. Deze zijn van een soort (Aescules Turbinata) die minder vatbaar lijkt voor de kastanjebloedingsziekte. De kastanjes die teruggeplaatst worden zijn groot: ze hebben een stam met een diameter van 30 cm en een kroon van ca. 5 meter breed. Voor de nieuwe bomen creëert de gemeente optimale groeiomstandigheden. Er worden zogenaamde boombunkers geplaatst waarin de bomen snel kunnen groeien. Deze toepassing is uniek en innovatief in Dordrecht.

Alle informatie over de kadevervanging en de bomen aan de wolwevershaven staat op www.dordrecht.nl/binnenstad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.