Ongeveer de helft van de bevolking in de Drechtsteden is van God los

27 december 2016 door Hennie van der Zouw
Ongeveer de helft van de bevolking in de Drechtsteden is van God los

DORDRECHT - Aantal gelovigen loopt iets terug. Maar ongeveer de helft van de bevolking in de Drechtsteden is van God los. Uitzonderingen zijn de gemeenten Sliedrecht en Hendrik-Ido-Ambacht waar respectievelijk 62 procent en 58,5 procent een kerkelijke gezindte of een levensbeschouwelijke groepering aanhangen.

In Sliedrecht scoren de aanhangers van Nederlands hervormd (NH) het hoogst (20,7 procent van de bevolking). In Hendrik-Ido-Ambacht zitten de meesten (16,7 procent) bij Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over heel Nederland. In 2015 gaf circa 50 procent van de volwassen Nederlanders aan godsdienstig te zijn. In 2010 was dat nog 55 procent. Van alle kerkelijke gezindten zijn gereformeerden de trouwste kerkgangers.

Het kerkbezoek in Dordrecht is het minst. Nog niet eens een op de vijf Dordtenaren haalt een gemiddelde van minimaal eenmaal per maand. In Zwijndrecht en Papendrecht zijn er iets hogere getallen.

De toppers qua kerkbezoek in de Drechtsteden zijn Sliedrecht (40,7 procent komt minimaal eenmaal per maand in de kerk), Alblasserdam (38,4 procent) en Hendrik-Ido-Ambacht (35,3 procent).

Uit het landelijk onderzoek blijkt dat iets minder dan een kwart van de Nederlandse kerkgangers rooms-katholiek is. In de Drechtsteden is dat veel minder: in Dordrecht 10,1 procent, in Papendrecht en in Zwijndrecht 8,8 procent. In Hendrik-Ido-Ambacht nog iets minder, namelijk 6,3 procent. Onderaan bungelen Sliedrecht (3,4 procent) en Alblasserdam (3 procent rooms-katholieken).

De islamitische (moslims) aanhang is groter naarmate de stad groter is. In Dordrecht is bijna 10 procent aanhanger van de islam. In Hendrik-Ido-Ambacht zijn er het minst Islamieten (2,2 procent). De gemeente Rotterdam kent met 13,7 procent méér Islamieten dan Dordrecht.  

Op https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/51/helft-nederlanders-is-kerkelijk-of-religieus is per gemeente na te gaan hoeveel gelovigen er zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.