Burgemeester Arno Brok hoopt dat mensen zich bekommeren om elkaar tegen grote eenzaamheid
DORDRECHT - In Dordrecht is veel eenzaamheid onder de mensen. Dit door onderzoek vastgestelde feit laat burgemeester Arno Brok niet onberoerd op de grens van oud- en nieuwjaar.
,,Ik hoop dat mensen zich in 2017 blijven bekommeren om elkaar". Hij sprak die wens uit tijdens de Top 2000 kerkdienst 2016 op de laatste vrijdag van 2016.
Brok was voor het programma over HOOP gefilmd. Dat stond ook centraal in de dienst. De eerste burger van Dordt hoopt dat mensen door het licht worden geraakt. Dat is voor hem persoonlijk het christus kind van de kersttijd.
De burgemeester greep door het benoemen van eenzaamheid als groot probleem terug op een eerdere bespreking in het Stadhuis . Brok en vijf wethouders hadden toen met een afvaardiging uit de kerkelijke wereld een ontmoeting. .
Toen werd op basis van onderzoek gesteld dat eén op de twee mensen van 65 jaar en ouder naar verwachting te maken krijgt met vormen van eenzaamheid. Eén op de zes mensen van 85 jaar en ouder zegt zich zelfs zeer ernstig eenzaam te voelen.
De top 2000 dienst, die voor de tweede keer werd georganiseerd, wordt gedragen door een unieke samenwerking tussen zes verschillende Dordtse kerken: De Baptistengemeente, de Open Hof, De Kerk van de Nazarener, de Katholieke kerk, Eljakim en de Wilhelminakerk.
Ds. Harm Jut (Baptistengemeente) en pastor Lianne van der Wel - van Reeuwijk (Wilhelminakerk) zorgden voor de opening en de afsluiting.
Op het podium in de Stefanuskerk stond - in de top 2000 traditie - een live-band onder leiding van Ronald van der Schelde centraal. Passend bij 2016 klonk Hallelujah van Leonard Cohen.
Ook Bridge over troubled water van Simon en Garfunkel kreeg een extra dimensie mee van hoop.
Het openingsnummer was Dichter dan ooit van de Zeeuwse groep Blof.
Volgens de organisatie was het thema HOOP van de kerkdienst ontleend aan dichter Vaclav Havel, die na het communistische tijdperk zijn land leidde.
Het gedicht WEG VAN DE HOOP werd op de volgende wijze ingeleid:
Vaclav Havel (eerste president van het voormalige Tsjecho-Slowakije na de val van de muur in 1989) schreef onderstaand gedicht. Havel hoort in het kleine rijtje van mensen die met gevaar voor eigen leven en veiligheid zich ingezet heeft voor de vrijheid van het woord en die hoop gaf aan miljoenen, binnen en buiten zijn land.
Weg van de hoop
Diep in ons zelf dragen we hoop:
als dat niet het geval is,
is er geen hoop.
Hoop is de kwaliteit van de ziel
en hangt niet af
van wat er in de wereld gebeurt.
Hoop is niet voorspellen of vooruitzien.
Het is een gerichtheid van de geest,
een gerichtheid van het hart,
voorbij de horizon verankerd.
Hoop in deze diepe en krachtige betekenis
is niet hetzelfde als vreugde
omdat alles goed gaat
of bereidheid je in te zetten
voor wat succes heeft.
Hoop is ergens voor werken
omdat het goed is,
niet alleen omdat het kans van slagen heeft.
Hoop is niet hetzelfde als optimisme
evenmin de overtuiging
dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is
afgezien van de afloop,
het resultaat.
Tot zover het gedicht van Havel.