Heupprothese met 'voorste benadering' is een succes

02 januari 2017 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Het plaatsen van een heupprothese via de zogeheten ‘voorste benadering’ in het Albert Schweitzer ziekenhuis blijkt een succes. De ingreep wordt dit jaar voortgezet met een speciaal daarvoor beschikbaar team. De wachttijd voor de ingreep zal daardoor korter worden.

Sinds juli 2016 plaatsen de orthopedisch chirurgen Joost Peerbooms en Pieter van der Woude de totale heupprothese via de voorzijde van het lichaam, in plaats van met de traditionele zijwaartse benadering. Na een gedegen voorbereiding en scholing hebben zij samen inmiddels een kleine honderd patiënten op de nieuwe wijze geopereerd. De resultaten zijn zoals verwacht: gunstig voor de patiënt.

Bij de voorste benadering wordt de patiënt in rugligging geopereerd. Er treedt minder spierschade op, omdat er geen spieren losgemaakt hoeven te worden. De patiënt heeft bovendien minder pijn. Na de operatie zijn er minder leefregels en is de kans op zwikkend lopen kleiner. Het snelle herstel is vooral te zien in de eerste zes tot twaalf weken na de operatie.

De operatie wordt de komende tijd ingepast in de vorming van een zogenoemde ‘focuskliniek’ voor orthopedische ingrepen op de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit houdt in dat afspraken, onderzoeken en behandelingen optimaal op elkaar worden afgestemd en de patiënt het behandeltraject sneller en naadloos kan doorlopen.

Patiënten met heupklachten kunnen na verwijzing door de huisarts bij de orthopeden op het spreekuur terecht in de ziekenhuislocaties Dordwijk, Zwijndrecht en Sliedrecht en in het Gezondheidscentrum GOED Ridderkerk. Voor meer informatie is de polikliniek te bereiken op telefoon (078) 652 32 70.

Foto: Maartje Brockbernd
De orthopeden Van der Woude (links) en Peerbooms hebben samen inmiddels een kleine honderd patiënten met succes op de nieuwe wijze geopereerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.