Beatrix en Claus kregen in 1966 huwelijksboek geschreven door Dordtenaar Jacob Cats

04 januari 2017

DORDRECHT - Kroonprinses Beatrix en Prins Claus kregen voor hun huwelijk op 10 maart 1966 een boek van een Dordtenaar..

Premier Cals overhandigde in de aanloop naar de plechtigheden in Amsterdam een exemplaar van Jacob Cats' "Het Houwelijck" uit 1625.

Op dat moment was Cats raadspensionaris van Dordrecht, wat hij zou blijven  tot 1636. Deze week zijn de notulen van het beraad van het kabinet rond het huwelijk van de Kroonprinses openbaar geworden. Daarin valt ook te lezen in welk kabinetsgesprek het boek van Cats als geschenk werd genoemd.

De ambtswoning van de premier in Den Haag is ook het Catshuis waar na zijn Dordtse tijd de dichter/raadspensionaris Cats woonde. Het boek over het huwelijk van Cats paste bij de zeventiende eeuw. Het lag in veel gezinnen naast de Statenbijbel. Deze bijbel kwam er na besluiten op de Dordtse Synode (kerkvergadering) van 1618-1619.

Jacob Cats heeft ook veel met de Dordtse Synode. Tevens kan in 2018 worden herdacht dat hij vierhonderd jaar dichter is. In Zeeland (zijn geboortegrond) wordt daarover ook nagedacht.

BRON archief Dordrecht.

Parallel aan zijn politieke carrière maakte Cats furore als Nederlandstalig dichter. In 1618 had hij gedebuteerd met een vernuftige bundel emblemen (een combinatie van tekst en beeld), Silenus Alcibiadis, sive Proteus. Sinn’-en-minne-beelden. Als initiatiefnemer van de bundel Zeeusche nachtegael (1623) emancipeerde hij de Zeeuwse dichtkunst. Cats publiceerde vele andere werken, waarvan met nameSelf-stryt (1620), Houwelick (1625) en Trou-ringh (1637) enorme populariteit verwierven. In zijn Dordtse jaren werkte hij samen met Johan van Beverwijck, wiens medische geschriften hij van Nederlandse verzen voorzag. In 1655 verschenen Alle de wercken, drie jaar later volgde een uitgebreide uitgave. Cats bleef literair actief tot op zijn sterfbed.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.