Wethouder Pieter Heijkoop heropent Rijksmonumentale grafvelden op Essenhof

19 januari 2017 door Hennie van der Zouw
Wethouder Pieter Heijkoop heropent Rijksmonumentale grafvelden op Essenhof

DORDRECHT - Vanmiddag, donderdag 19 januari heropende wethouder Peter Heijkoop enkele Rijksmonumentale grafvelden op de algemene begraafplaats Essenhof in Dordrecht. De twee grafvelden dateren uit 1829 en waren tot 2009 in gebruik. Door te hoge grondwaterstanden konden er sindsdien geen nieuwe graven meer worden uitgegeven. Na een intensieve renovatie en herinrichting is dit nu weer mogelijk. Met de aanleg van grafkelders, deels bovengronds gesitueerd, wordt verwezen naar de oude graftombes die zo kenmerkend zijn voor dit historische deel van de begraafplaats.

Wandgraven
Daarnaast zijn er nu ook wandgraven beschikbaar. Deze  vorm van begraven – bekend uit de Latijnse en mediterrane landen – is niet meer uniek in Nederland, maar wel heel bijzonder in een dergelijke monumentale omgeving. Bijzonder is ook dat met deze wandgraven er een landschappelijke verbinding is ontstaan tussen heden en verleden. Ze zijn gesitueerd in de aarden wal die de grens markeert tussen het opgehoogde deel van de begraafplaats waar zich de nieuwe Kinderhof bevindt. Met nieuwe (rolstoelvriendelijke) paden is het oude gedeelte nu ontsloten en is de begraafplaats als geheel weer een groene wandelroute rijker.

Oud Katholieke gemeenschap
Tenslotte markeert deze heropening ook de gemeentelijke verplichtingen jegens de Oud Katholieke gemeenschap in Dordrecht en omgeving. Na een periode van ontheemding – het begraven in de eigen, gewijde grond was immers sinds 2009 niet meer mogelijk – kan aan de leden van dit kerkgenootschap hier weer een laatste rustplaats worden geboden.

Collectieve geschiedenis
Essenhof zet zich in voor het behoud van onze collectieve geschiedenis. Ze combineert dit met de huidige ontwikkelingen in de uitvaartbranche en de individualisering van de hedendaagse omgang met de dood en het bijbehorende afscheid. Door een gevarieerd aanbod van nieuwe producten en diensten ontstaan er steeds meer keuzemogelijkheden voor de nabestaanden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.