Da Vinci College integreert Smart Technology in het SmartLab

25 januari 2017 door Hennie van der Zouw
Da Vinci College integreert Smart Technology in het SmartLab

DORDRECHT - Techniek en ICT krijgen steeds meer met elkaar te maken. Opleiden in de techniek kan niet meer zonder aandacht voor ICT. Smart Technology is het slim combineren en integreren van verschillende bestaande en nieuwe technologieën met ICT. Dat leidt tot innovatieve processen, producten of diensten met (grote) impact op leven en werk. Het Da Vinci College is in september 2016 gestart met het integreren van Smart Technology binnen een aantal ICT- en techniekopleidingen.

Dit gebeurt in het Smart Lab, een interactieve leeromgeving in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Op 19 januari werd het Smart Lab officieel geopend door Otto Jelsma (ID College) en Marloes de Vries (Da Vinci College). ‘Vanuit het bedrijfsleven krijgen we opdrachten voor het Smart Lab. Studenten kunnen in het Smart Lab vanuit hun passie met hybride leren aan de slag’, aldus De Vries.

Vertaalslag van techniek naar ICT en andersom
Het Da Vinci College introduceerde dit schooljaar de module Smart Technology. Alle studenten Techniek en ICT volgen deze module in het Smart Lab. ICT- en techniekstudenten werken in de module Smart Technology samen aan innovatieve opdrachten uit het bedrijfsleven. Zelfstandig werken, creativiteit en zelf dingen ervaren zijn belangrijk in het Smart Lab. De opdrachten die de studenten krijgen, voeren ze groepsgewijs uit van concept tot eindproduct.

Internet of Things
Omdat bij steeds meer technische ontwikkelingen ICT een grote rol speelt, moeten vakmensen de basis van elektrotechniek begrijpen om de vertaalslag te maken van techniek naar ICT en andersom. Het techniekvak bestaat anderzijds allang niet meer alleen uit werk. Techneuten moeten tegenwoordig ook kunnen programmeren, terwijl ICT’ers verstand dienen te hebben van techniek. ICT- en techniekstudenten leren ontzettend veel van elkaar in het Smart Lab. 170 studenten gingen dit schooljaar van start met de Smart Technology module. De studenten bouwen bijvoorbeeld een optisch geluidssignaliseringssysteem en een alarmsysteem en ze werken rondom thema’s als Internet of Things of cyber security. Robin Seinen, student ICT, deelde tijdens de opening zijn ervaringen met het Smart Lab. ‘Ik wil oplossingen maken voor mensen waar ze wat aan hebben. In het Smart Lab ben ik nu bezig met een kleine drone. Die wil ik graag, zonder interactie, zo ver mogelijk laten komen, autonoom laten vliegen. Ik wil graag dat die door heel Dordrecht kan vliegen, met her en der oplaadpunten.’

Centrum voor Innovatief Vakmanschap
De module Smart Technology is een concrete opbrengst van het CIV Smart Technology. Dit Centrum voor Innovatief Vakmanschap heeft het Da Vinci College samen met het ID-College, gemeenten en diverse bedrijven in beide regio’s opgezet, onder meer om Smart Technology te integreren in mbo-opleidingen, de instroom en doorstroom in technische opleidingen te vergroten en om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om de regio slimmer te maken. In september 2017 start het Da Vinci College in Gorinchem met een volledige opleiding Smart Technology.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.