PVDA wil duidelijkheid over verkeershandhaving in 30 km gebieden

26 januari 2017 door Hennie van der Zouw
PVDA wil duidelijkheid over verkeershandhaving in 30 km gebieden

DORDRECHT - Zonder handhaving en verkeerscontroles voelen vele automobilisten zich “vrije jongens en meisjes”. Men rijdt zoals het uitkomt, en dat is vaak te hard.

De algemene klacht van bewoners is dat er veel te hard door automobilisten gereden wordt. De laatste jaren zijn we in Dordrecht dan ook druk bezig met het aanwijzen van 30 km gebieden om dit tegen te gaan. De inrichting van 30 km gebieden gaat evenwel niet gelijk op met het plaatsen van 30 km borden. In overleg met bewoners en organiaties in de stad is op een aantal plaatsen de inrichting ter hand genomen, met wisselende resultaten. Het idee is dat een correcte inrichting de vaart uit het autoverkeer haalt, maar ook verkeershandhaving mogelijk maakt. Wij ontvangen echter de laatste tijd steeds meer berichten dat er helemaal niet gehandhaafd kan worden in 30 km gebieden – ook niet met de juiste inrichting.

Dat baart de PvdA zorgen, en raadslid Jacqueline van den Bergh wil dan ook duidelijkheid hierover. Er is altijd verteld dat met de juiste inrichting er gehandhaafd kan worden in 30 km gebieden. Maar niet dus, hoort de PvdA steeds meer. En als dat echt zo is, dan moeten we opnieuw naar 30 km gebieden kijken, wat inrichting betreft, maar ook hoe toezicht geregeld kan worden.

Om dit helder te krijgen, stelt de PvdA het college de volgende vragen:

1) Op verzoek van bewoners en op initiatief van de politiek worden gebieden in de stad aangewezen als 30 km gebieden. In de praktijk blijkt het autoverkeer zich niet zoveel aan te trekken van 30 km borden en zeker niet als de inrichting niet is gewijzigd en er niet wordt gehandhaafd.  Is het volgens u inderdaad een probaat en betrouwbaar middel om de verkeersveiligheid te bevorderen en het te hard rijden te voorkomen?

2) De inrichting van 30 km gebieden is belangrijk. Om overlast tegen te gaan en handhaving mogelijk te maken. Hoe kan een goede inrichting te hard rijden daadwerkelijk voorkomen? (Denk bijvoorbeeld aan het versmallen van de autorijbaan, bredere fietsgedeelten, en asfalt te verwisselen voor klinkers.)

3) We ontvangen de laatste tijd echter steeds meer signalen dat – ook met de juiste inrichting – er niet gehandhaafd kan worden, ook al rijden auto’s ver boven de 30 km. Bent u met ons van mening dat handhavingsacties nodig zijn om automobilisten in het gareel te houden? Is het inderdaad niet mogelijk om te handhaven in 30 km gebieden – ook niet met de juiste inrichting – omdat hierover wettelijk niets is geregeld?

4) Als dit inderdaad zo blijkt te zijn, dan vinden wij dit absoluut ongewenst. Bent u met ons van mening dat we in dat geval opnieuw naar de 30 km gebieden moeten gaan kijken hoe we toezicht, inrichting en verkeersveiligheid kunnen regelen?

Foto: Wim van de Pol (Archief)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.