Gesloten café Scheffers wacht gespannen op besluit Burgemeester Brok

20 december 2016
Gesloten café Scheffers wacht gespannen op besluit Burgemeester Brok

DORDRECHT - Café Scheffers in Dordrecht hoopt nog deze week uitsluitsel te krijgen of de zaterdag gesloten zaak weer open mag. Op advies van de politie sloot burgemeester Brok het pand voor twee weken, nadat er vrijdagavond laat een vecht- en steekpartij plaatsvond.

Eigenaresse Ria van der Weijde is blij dat het slachtoffer weer snel naar huis kon en zegt alles gedaan te hebben om problemen in de zaak te voorkomen. Ze hoopt dat Brok toestemming geeft om haar zaak nog voor de Kerst te heropenen.

"Tijdens de kerstmarkt hebben we drie dagen topomzet misgelopen. Komend weekend zijn er veel kerstborrels en de Santa Run, ik hoop echt dat we dan weer open mogen zijn", zegt de eigenaresse van de populaire kroeg aan de Groenmarkt.

Harde aanpak
Haar lot is in handen van burgemeester Brok, die na een strenge aanpak van coffeeshops en theehuizen dit jaar ook al vijf andere cafés een tijdelijke of definitieve sluiting oplegde. Zijn harde aanpak van de horeca stuit op steeds meer onbegrip in de stad.

Christien ter Linde, woordvoerster van de burgemeester, legt uit dat Scheffers dicht moest vanwege de veiligheid: "na een ernstig incident, zoals deze steekpartij, gaan we vrijwel altijd over tot twee weken sluiting. Die tijd is nodig om uit te zoeken wat er gebeurd is en of er geen risico is op wraakacties of iets dergelijks."

Het café heeft beelden van de beveiligingscamera's aan de politie gegeven. Daarop is te zien wie er betrokken waren bij de vechtpartij die vooraf ging aan het steekincident dat later buiten plaatsvond. "Als er snel duidelijkheid is zal Brok een nieuw besluit nemen", zegt Ter Linde.

Ontdaan
Van der Weijde is nog altijd ontdaan door de gebeurtenis en de gevolgen: "Eigenlijk was er alleen wat duw- en trekwerk. We waren nog blij dat we de boel snel susten en de mensen weggingen. Tot er eentje terug kwam, die een biertje bestelde."

Een medewerkster van het café zag dat de man bloed aan zijn handen had en vroeg hem z'n handen te gaan wassen. Toen werd het de man zelf ook pas duidelijk dat hij een steekwond had. "Gelukkig viel de verwonding mee", zegt de kroegbazin, "maar hoe voorkom ik zoiets?"

Dat laatste is de vraag waar alles om draait. Brok baseert zijn harde aanpak op een bepaling in de plaatselijke verordening (APV), die bepaalt dat een uitbater van een horecazaak altijd aansprakelijk is voor wat er in en nabij zijn zaak gebeurt.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.