Fietsersbond is voor fietsen door kernwinkelgebied Dordrecht

02 februari 2017
Fietsersbond is voor fietsen door kernwinkelgebied Dordrecht

DORDRECHT - De fietsersbond Drechtsteden vindt fietsen op wandelstraten in hartje Dordrecht een mini male investering met een groot maatschappelijk effect. De bond legt het eigen standpunt uit op weg naar de beslissende vergadering van de gemeenteraad op 21 februari. De fietsersbond wijst op ervaringen elders"

De visie:

In de gemeenteraad van Dordrecht is er veel discussie over de plaats van de fietser in het Verkeersstructuurplan Binnenstad.

Door een aantal inwoners is hiervoor op 24 januari weer ingesproken. Zij hielden een vlammend betoog over het feit dat fietsen na 11.00 niet zou moeten worden toegestaan. Tijdens de discussie die hierover plaatsvond bleek dat er veel onduidelijkheid is. Daarom staan hieronder de argumenten die door de Fietsersbond (st A.A.P.) zijn gebruikt om aan te geven hoe het wel zou kunnen.

Fietsers te gast of fietsen toegestaan.

    Fietsers zijn de belangrijkste groep kopers voor de ondernemers in de binnenstad. Voor veel fietsers is de fiets ook de winkelwagen, zij moet daarom altijd in de buurt zijn.


    De beperking te mogen fietsen in het kernwinkelgebied is er nu vanaf 11.00 tot de sluitingstijd van de winkels. Dit is ingesteld in een tijd dat er nog geen sprake was van glijdende openings- sluitingstijden.

Juist die veranderende tijden zorgen er voor dat de drukte meer wordt gespreid en het tegelijkertijd onduidelijk is geworden wanneer er mag worden gefietst.
    Het kernwinkelgebied is geen onderdeel van een hoofdfietsroute, kortom er is geen sprake van hoge snelheden. Dit geldt immers ook niet voor de auto’s die door het kernwinkelgebied rijden. Er komt immers vooral bestemmingsverkeer.


    Wanneer delen van het centrum worden ingericht met een duidelijke fietsstrook leidt dat tot het ‘opeisen’ van rechten door die fietsers. Juist door in het kernwinkelgebied fietsen, onder restricties, mogelijk te maken wordt het voor fietsers duidelijk dat zij te gast zijn. Zij kunnen dan worden aangesproken op hun gedrag.

Het is daarom niet wenselijk om speciale fietsstroken o.i.d. in het kernwinkelgebied aan te leggen.
    Vooral ouderen zullen gebruik maken van de mogelijkheid om door het kernwinkelgebied te fietsen. Voor een aantal van hen is een scootmobiel nog een brug te ver, maar is de fiets nog wel een middel om mobiel te zijn.


    Ervaring in Dordrecht en onderzoek in andere steden maakt duidelijk dat bezoekers van de fiets stappen zodra zij echt gaan winkelen of het te druk wordt om te fietsen. Dit wijst zich in de praktijk vanzelf.


    De investering voor deze maatregel is minimaal, terwijl het maatschappelijk effect heel groot is.
    Een mooi voorbeeld van de wijze waarop dit is opgepakt is de gemeente Den Haag. Hier is jarenlang strijd gevoerd ‘tegen’ de fietsers, maar is het nu juist omgekeerd. Zie link.

Kortom fietsers zijn de belangrijkste groep klanten en leveren zij een belangrijke bijdrage aan de revitalisering van het kernwinkelgebied.

    column_thies_fietsen_winkelstraten.pdf

Tags:
toegestaan; kernwinkelgebied; verkeersstructuurplan

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.