AD/DD: Geen meerderheid voor fietsen over wandelstraten hartje Dordrecht

02 februari 2017
AD/DD: Geen meerderheid voor fietsen over wandelstraten hartje Dordrecht

DORDRECHT - In de gemeenteraad lijkt er op 21 februari geen meerderheid meer te zijn om een proef te nemen met fietsen over de wandelstraten in de Dordtse binnenstad. dat meldt vandaag AD De Dordtenaar. het onderwerp heeft veel pennen in beweging gebracht, nadat vorig jaar de raad met 20 tegen 19 besloot om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn het uit te proberen. De krant meldt nu dat het voorstel op 21 februari met 21 tegen 18 verworpen gaat worden.

Het nieuwe VVD-raadslid John van der Net, die drie maanden de zieke collega Irene Koene vervangt, zal tegen de proef stemmen. Ook de eenmansfractie Meijer doet dat.

In het Stadhuis zal het de laatste normale raadsvergadering zijn onder leiding van  burgemeester Arno Brok. Drie dagen later zal hij afscheid nemen om terug naar Friesland te gaan als commissaris van de Koning.


De columnisten Kees Thies (AD De Dordtenaar) en kronkelaar (Dordt Centraal) gaven deze week ongezouten hun mening over fietsen of niet fietsen over wandelstraten.


Thies vandaag:

Wordt fietsen straks toegestaan op winkel/ wandelstraten in de binnenstad? Persoonlijk, zo gaf ik al eerder aan, vind ik het zo'n beetje het slechtste idee sinds bruine tandpasta.

Toch zou dit malle plannetje zomaar werkelijkheid kunnen worden als de Dordtse gemeenteraad zich hier, over een week of drie, in meerderheid positief over zou uitspreken. Ik kan me dat niet voorstellen gezien de te verwachten stemverhouding en al zeker niet na het ijzersterke betoog van Eline van de Vorm (BVD), dinsdagavond tijdens een commissievergadering over dit onderwerp.


Een echte discussie werd het nooit, aangezien de voorstanders van dit plan (initiatiefnemer CU/SGP en verder de PvdA, Groen Links, D66 en CDA) nauwelijks steekhoudende argumenten wisten aan te dragen om dit onzalige plan nog serieus door te zetten. ,,Er is simpelweg geen enkel maatschappelijk draagvlak voor dit voorstel'', zo duidde Van der Vorm aan.

Vervolgens somde zij instellingen en organisaties op die zich eerder al fel tegen het fietsvoorstel hebben uitgesproken, waaronder de Dordrechtse Ondernemersvereniging, Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht, Koninklijk Horeca Nederland (afdeling Drechtsteden), de Centrale Vereniging Ambulante Handel, Dordrecht Marketing en de Dordtse Seniorenbond. Verder blijkt er, zo liet Van der Vorm weten, op héél de Voorstraat geen winkelier te vinden die het idee ook maar enigszins toejuicht.

Zelf heb ik vooral moeite met het feit dat het plan vooral onduidelijkheid veroorzaakt en onduidelijkheid in het verkeer, is nou juist het laatste wat je wilt creëren. Zo mag er, mocht het plan  realiteit worden, straks gefietst worden op de Vriesestraat, de Grote Spuistraat en delen van de Voorstraat, maar dan weer niet het middengedeelte. Ook mag er op marktdagen niet nabij de markt worden gefietst. Een en ander wordt aangegeven middels stickers op de bestaande verkeersborden.

Ik vind het allemaal maar vaag en ook nog eens levensgevaarlijk voor kinderen. Verder snap ik nut en noodzaak van het hele plan niet. Hoezo bevorderen bereikbaarheid? Elk deel van de Voorstraat is via zijstraten en de parallel gelegen Wijnstraat, Groenmarkt en Grotekerksbuurt toch makkelijk aan te fietsen?

Kronkelaar:


‘We mogen straks voetgangers omver fietsen’

“Stuurman aan wal”

Peutertjes, oudjes en argeloze voetgangers die nu nog dagelijks de winkelstraten in de Dordtse binnenstad terroriseren, mogen binnenkort waarschijnlijk keihard aangepakt worden. U en ik mogen ze dan omver fietsen. Deze categorie levert 1 punt per slachtoffer op. Raakt u een serveerster die met vol dienblad op weg is naar een terras, dan scoort u zelfs twee punten. Omver fietsen van een toezichthouder levert liefst drie punten op.
De punten kunnen worden ingewisseld voor producten van winkeliers die erg blij zijn met het komende ‘experiment vrij fietsen’. Enig probleem op dit moment is nog dat er zo weinig blije winkeliers zijn. Eigenlijk ken ik er niet één. Fietsen op winkelstraten, zoals Voorstraat, Vriesestraat en Sarisgang, is gewoon gevaarlijk. Je kunt wachten op ongelukken. Sprak ik vorige week nog over de kwetsbare fietser, deze week gaat het dus over de kwetsbare voetganger.
Tsja, je zult maar gemeenteraadslid zijn en je al jarenlang het hoofd breken over dat knellende probleem van de fietser en de wandelaar die allebei over de winkelstraat willen. Gelukkig is er altijd wel een halve zool die een halfgaar plan bedenkt. Op een zomerse avond in juni werd met een meerderheid van 20 tegen 19 stemmen gevraagd om dat ‘experiment vrij fietsen’. De democratie heb ik hoog zitten, maar wellicht hadden er een paar zonnesteek of zo?


Feit is dat er binnenkort gestemd mag worden door diezelfde Dordtse Raad of het er nu echt van komt. Weg met al die overbodige regeltjes, fiets maar raak! Een jaar lang met stickers afgeplakte verkeersborden en om de verwarring compleet te maken tóch nog een fietsverbod op een deel van de Voorstraat. Daar protesteerden de winkeliers nèt iets harder dan de rest en als u straks dus bij hun voor de deur iemand omver fietst krijgt u géén punten, maar een bon. Dat u het weet.

Kronkelaar

(meer Kees Thies of Kronkelaar: zie ad de dordtenaar en Dordt Centraal)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.