175 jaar oud Dordrechts Museum blijft vernieuwen

02 februari 2017 door Hennie van der Zouw
175 jaar oud Dordrechts Museum blijft vernieuwen

DORDRECHT - Collectie Dordrechts Museum verrijkt met modern en hedendaagse schilderkunst. Het Dordrechts Museum bestaat dit jaar 175 jaar en is daarmee één van de oudste stedelijke musea van ons land. Het museum bouwde in die tijd een rijke verzameling op, waarin oude én nieuwe kunst elkaar aanvullen en versterken. De presentatie moderne en hedendaagse kunst werd onlangs heringericht en verrijkt.

Nieuw in de collectie is Hemelse en aardse liefde door Jan Sluijters. Een klassiek thema dat ook geschilderd is door Ary Scheffer. Zijn gelijknamige werk is één van de iconen van het museum. Jan Sluijters gaf het thema in een eigentijdse setting weer. De twee schilderijen hangen nu tijdelijk naast elkaar, wat een verrassend beeld oplevert

Vernieuwer
Sluijters schilderde twee versies en maakte daarvoor enkele studies. De in het museum getoonde studie is een belangrijke aanwinst voor de collectie vroegmoderne kunst. De schilder maakte tussen 1904 en 1906 veel buitenlandse reizen. Hij zag de radicale vernieuwingen in de kunst en paste die toe op zijn eigen werk. Naast Jan Toorop en Piet Mondriaan was hij de belangrijkste vernieuwer van de Nederlandse kunst aan het begin van de 20ste eeuw.

John van ’t Slot
Acht schilderijen van John van ’t Slot (1949) zijn tijdelijk ‘te gast’ in het Dordrechts Museum. In de jaren tachtig was Van ‘t Slot een belangrijke vertegenwoordiger van het ‘nieuwe schilderen’. De soms cartooneske en vaak humoristische schilderijen van John van 't Slot op toen er eind jaren zeventig nieuwe aandacht kwam voor de schilderkunst. Sindsdien heeft hij veel tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland.

Schilderkunstige kwaliteiten als compositie, kleurcontrast, handschrift staan bij hem centraal. Hij gebruikt figuratie en abstractie naast elkaar en werkt met verschillende stijlen, motieven en middelen. Het gaat Van ‘t Slot niet om een wereld buiten het schilderij, maar om de werkelijkheid van het schilderij zelf.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.