Interview met Wim Bevelander over zijn nieuwe cd “Z!N”

06 november 2013
Interview met Wim Bevelander over zijn nieuwe cd “Z!N”

DORDRECHT - Eind november verschijnt de 13e geluidsdrager van Wim Bevelander. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de eerste LP van deze van oorsprong Brabantse singer/songwriter op de markt kwam. Als je zijn repertoire beluistert lijkt hij van alle markten thuis: pop, rock, luisterlied, cabaret en kindersongs. Het woord kleinkunst vat zijn repertoire wellicht het best samen. De cd die nu uitkomt is echter weer heel wat anders.

Wat bezielt je om 13 liedjes te schrijven rondom het Bijbelboek Prediker?
Er zijn al zoveel liedjes over steeds weer dezelfde thema’s, die op zich wel belangrijk zijn, maar ik had een enorme behoefte om ook eens onderwerpen bij de kop te pakken die wat minder voor de hand liggen.

Zoals?
Bijvoorbeeld: de gave van genieten. Ik heb er het afgelopen half jaar in mijn spreekbeurten en met optredens regelmatig over verteld. Het is werkelijk een geschenk als je kunt genieten van die dingen en de momenten die daarvoor zijn bedoeld.

Klinkt dat niet wat oppervlakkig?
Integendeel. Ik besef – en het boek Prediker is daar ook heel duidelijk in – dat het leven niet uit enkel genieten bestaat, maar als er momenten zijn die je worden gegeven om van te genieten en je kunt het niet, dan mis je iets heel belangrijks. In eerste instantie had ik er een rocknummer van gemaakt maar daardoor kwam de tekst niet genoeg tot zijn recht. Met de huidige melodie zie je dat mensen in de zaal inhaken en plezier hebben. Dat is prachtig om te zien!

Is dat niet wat spottend bij een christelijk lied?
Je bedoelt, mensen die blij worden en elkaar spontaan een arm geven? Ik heb al mooie verhalen gehoord van mensen die zeiden dat ze zich door dit lied echt bewust werden van het belang om niet te leven in de toekomst of in het verleden en daardoor andere keuzen gingen maken.

Noem nog eens wat thema’s die je hebben geboeid en waarover je een lied hebt gemaakt?
Hoofdstuk 5 spreekt over een drievoudig snoer dat niet snel verbroken wordt. Dit beeld wordt door veel mensen gebruikt als huwelijkstekst. In feite is het veel breder bedoeld: het gaat over het belang van vriendschap. Ook bemoedigend voor hen die nog single zijn of het zijn geworden.

Een ander onderwerp is dat van de seizoenen in je leven. Dit is zo mooi beschreven dat de Birds dit destijds al bezongen met ‘Turn turn turn’. Hoogstaande literatuur, evenals hoofdstuk twaalf over het ouder worden. Prachtig verwoord in beelden van die tijd, die ik in mijn tekst een beetje naar nu heb vertaald.

Vertel eens wat over de muziek van deze cd?
Het is wat meer folk geworden dan de vorige twee (“Als niets meer rijmt” en “ZOU’t”). Je hoort ergens een cello en bij een ander lied een trombone.

Via een vriend kreeg ik contact met René. Hij heeft bij een nummer op de Irish whistle gespeeld. Oscar, de gitarist van onze band Cashflow3 heeft aan een lied meegewerkt en Derek heeft gebast en geholpen met geluidsopnamen bij mij thuis.

Marc en Yvonne met wie ik ook wel eens optreed hebben bijdragen geleverd met toetsen en zang. Marcel Zimmer is in veel opzichten onmisbaar geweest, niet alleen als drummer, maar ook als adviseur, editor, geluidsman enzovoort. Geniaal wat die man kan.

Bij hem in de studio hebben we alle zang opgenomen. Kortom, het is een gevarieerd geheel geworden waarbij ik ook zelf veel heb gedaan met allerlei midi-geluidjes en akoestische gitaar.

Alles zelf geschreven?
Eén tekst heb ik geleend van Willem Vermandere, die wereldberoemd is in Vlaanderen. Hij heeft een lied gemaakt dat ook wordt gezongen door Herman van Veen.

Ik heb niet zo’n klassieke stem, dus ik heb met toestemming van Willem een andere melodie geschreven en de tekst wat ingekort. Die gaat niet specifiek over het boek Prediker maar past wel heel goed bij het geheel.

Z!N

13 liedjes van en door Wim Bevelander rondom het Bijbelboek Prediker

Verwachte release eind november. € 14,50. Distributie: www.ecovata.nl

Meer info: www.wimbevelander.nl/info@wimbevelander.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.