Columnist Kees Thies zet leermeester/journalist Jan Vos (1933-1987) in eregalerij

04 februari 2017

DORDRECHT –  Journalist, columnist, Jan Vos (1933-1987) krijgt vandaag aandacht in AD De Dordtenaar. Columnist van nu, Kees Thies, wil Jan Vos graag een plek geven in de herinneringen. Vos was een kwart eeuw een beeldbepalend gezicht van Dagblad De Dordtenaar tot dat hij vandaag dertig jaar geleden plotseling overleed. Jan had voor zijn vak, zijn roeping als journalist geleefd, maar zijn lichaam liet hem in de steek.

Thies wilde als beginnend verslaggever net zo columnist worden als Jan Vos, die op de redactie van het dagblad een eigen herkenbare plek in naam. Kleine gebeurtenissen werden in zijn verhalen, in woord en in de krant, een prachtige gebeurtenis.

Enerzijds was Jan Vos rechtbankverslaggevers en politieverslaggever. En ook nog sportverslaggever. Anderzijds schreef hij rubrieken waarbij een ellendige voorval door hem als kommer en kwel werd neergezet.  Zo werd hij door Jan Vos te zijn een leermeester voor de jonge Thies, zo schrijft Kees Thies vandaag in de krant vandaag.


De lezers zaten bij Jan op de voorste rij, want het ging hem niet alleen om de feiten maar ook om het gevoel dat mensen konden hebben bij het nieuws.
Hij kon lachen totdat de tranen over zijn wangen liepen, waardoor de gehele redactie aan zijn lippen hing.

Oorspronkelijk was jan Vos verslaggevers iu Amsterdam, waar hij nog de komst in de politiek van toen raadslid Joop de Uyl volgde, de latere premier.
De eerste serieuze verkening van Jan was een kleuterleidster uit Amsterdam, die de naam Carry Telfen droeg. In zijn Dordtse tijd werden de herinneringen aan haar, die hij wilde delen op de redactie, steeds mooier.

Na een voorstelling van Carry in schouwburg Kunstmin bleek Jan hartelijk te worden ontvangen in de kleedkamer, wat hij graag niet verborg voor zijn collega’s. Een kamer waar verdachten bij de rechtbank moesten wachten, noemde hij graag in zijn columns een zweetkamer.

Toen in 1980 Beatrix werd ingehuldigd in Amsterdam, had hoofdredacteur Gerard J.J. Bergers voor de middagkrant in de ochtend al de kop bedacht. Hij was een echte nieuwsverslaggever, die veel rampen had verslagen. Hij had alle vertrouwen in een mooie dag in Amsterdam en gaf de kroon als kop mee: Rustige inhuldiging. Jan Vos vertelde later meermalen dat hij de krant van de mat haalde, voor de TV in handen had en naar de rellen in de hoofdstad keek. De gebeurtenis kreeg er door hem een dimensie bij.
Jan was getrouwd met journaliste Louise/Loes Vos en zijn zoon Robert haalde als (ANP) fotograaf een grote hoogte. Door aandacht in de krant van nu, wordt de persgeschiedenis van Dordrecht een dienst bewezen. De stad had acht dagbladen, een lange tijd vier (De Dordtenaar, Dordtsch dagblad, Het Vrije Volk en het Dordrechts Nieuwsblad) en kan nu alleen zes keer in de week Ad De Dordtenaar op de mat krijgen.
(HB)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.