Brainstormsessie over Van Gogh en Krispijn in De Buitenwacht

29 november 2016
Brainstormsessie over Van Gogh en Krispijn in De Buitenwacht

DORDRECHT - “Dat wegje achter het station waar wij de zon zagen ondergaan over de velden, en de avondlucht spiegelen in de slooten, en waar die oude met mos begroeide boomstammen staan, en het molentje in de verte, daar zal ik nog wel eens wandelen met de gedachte aan U.”

Op woensdag 30 november vindt er om 19.30 een brainstormsessie plaats in De Buitenwacht (Bosboom-Toussaintstraat 67) om de bijzondere relatie tussen Vincent Van Gogh en Krispijn in te kleuren. Er zal die avond een presentatie over de schilder en het evenement worden gegeven, en samen met bewoners en belangstellenden hopen we een leuk programma te maken omtrent de betekenis van Van Gogh voor Krispijn. Dit alles naar aanleiding van:

De Van Gogh belevenis in Dordrecht
Dit is een serie activiteiten rondom het verblijf in 1877 van de schilder in onze stad. De aftrap is op 16 januari in de Bibliotheek AanZet (Groenmarkt 153) en het programma eindigt in de Grote Kerk op 23 april. Er worden lezingen gegeven, kerkdiensten gehouden, wandelingen georganiseerd; er wordt voorgelezen, er worden boeken gepresenteerd.Kortom het wordt een unieke belevenis, waarmee Dordrecht zich in de rij wil scharen van steden endorpen die zich luidkeels beroepen op hun bijzondere band met deze grote kunstschilder.

‘Dien weg achter het station...’
Vincent van Gogh werkte van januari tot in april 1877 in een boekhandel aan het Scheffersplein. Na 140 jaar van bescheidenheid wil Dordrecht dit nu even heel helder hebben: Van Gogh was een Dordtenaar.

Tot drie maal toe heeft Vincent het in zijn Dordtse brieven aan zijn broer Theo over dat weggetje achter het station (mogelijk het ‘Boonenpad’ dat liep door het huidige Weizigtpark). Hij kwam er duidelijk graag, evenals op de Weeskinderendijk. Het landschap dat hij zag leek totaal niet op het Krispijn van nu. Maar waar hij toen misschien wel een koe zag grazen, daar ligt nu zijn straat. Van Gogh is Krispijn.

Beleef Van Gogh ook in Krispijn
Vandaar dat er ook activiteiten worden gepland voor en door de wijk. Welke dat worden, daarover heeft u alles te zeggen. Niet alleen bewoners van de Vincent van Goghstraat, maar elke rechtgeaarde Krispijner is uitgenodigd om zijn of haar ideeën hierover te luchten.

De Buitenwacht, woensdag 30 november, 19.30. U bent van harte welkom.

(Ad Bosch is redacteur van het Nieuwsblad/wijkkrant voor

Oud-Krispijn. Hij lanceerde op 12 oktober het voorstel

om Krispijn te betrekken bij Vincent en Vincent bij

Krispijn. Vincent was de opening van de wijkkrant)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.