Betoog voor korte lijnen tussen producent voedsel en consument tijdens duurzaamheidsbijeenkomst

07 februari 2017
Betoog voor korte lijnen tussen producent voedsel en consument tijdens duurzaamheidsbijeenkomst

DORDRECHT - Het borrelt in de Nederlandse samenleving op het gebied van landbouw en zorg. Met tal van initiatieven om het milieu te sparen, de boer een eerlijke prijs te geven en in de zorg genoeg mensen aan het bed te kunnen hebben. Dat is althans de conclusie als je de enthousiaste verhalen van de deelnemers aan de bijeenkomst over duurzame vernieuwing hoort. Die werd gisteren gehouden in Galerie de Compagnie. De druk bezochte bijeenkomst werd georganiseerd door Drechtstadsboer.

Aan het begin van de avond was er een College diner. Chef-kok Steven de Waal bereidde met veel regionale producten en met de hulp van leerlingen van het Da Vinci college, een heerlijke maaltijd voor de ruim zestig aanwezigen.

Kortere voedselketen
Hierna, bij het College Café, werd het nog drukker. Aanwezigen konden kijken naar een korte film. De voedselketen moet korter is de boodschap. Het product zou zoveel mogelijk direct naar de consument moeten, met minder tussenkomst van bijvoorbeeld supermarkten. Er zijn tal van initiatieven leert de film. Dit is goed voor de plaatselijke economie, is eerlijker voor de boer en het vergroot de verbondenheid onderling. Er komen bijzondere vernieuwingen aan bod. Zoals landbouw in de stad, waar groente in een gebouw met meerdere verdiepingen verbouwd wordt.

Zorgboerderij de Zuidpunt in Dordrecht komt ter sprake. Hier werken begeleiders met mensen met een zorgindicatie op het land. De boerderij levert na inschrijving op een jaar veertig kratjes met biologisch voedsel. Het is iets duurder, maar de arbeid wordt beter beloond. Ook Plus ’t Lam wordt genoemd, in verband met de verkoop van regionale producten.

Workshops
In een korte discussie, komt ter sprake dat je belasting van het milieu, door gebruik van insecticiden en kunstmest, zou moeten doorberekenen in het product, zodat biologisch voedsel in verhouding goedkoper wordt. Dan verdelen de aanwezigen zich over drie groepen voor workshops over voedsel, onderwijs en zorg. Bij het kleine groepje zorg -de meesten kiezen ervoor de workshop voedsel te volgen- geven Nicoline van Iperen en Ad de Visser heldere presentaties.

Nicoline heeft samen met haar man Linge’s Zorglandgoed opgezet. Hier wonen dertig zorgvragers met dementie in een groene omgeving. Het meest valt op dat er liefst dertig mensen full time werken en de bewoners voldoende aandacht krijgen. Dat kan door lage overheadkosten. Ook zijn hier geen dure managers. Doordat er verzorgers zijn, kunnen bewoners meer naar buiten, in een voor hen vertrouwde omgeving. Door de manier van werken besparen ze op medicatie en verpleegkosten en is er weinig ziekteverzuim onder het personeel.

Ad de Visser werkt bij Zorgboerderij Buitenhof. Dit was eerst een familieboerderij, die omgetoverd is tot zorgboerderij. “Er is meer fruitteelt en groente bijgekomen en het is verbreed met dagbesteding”, vertelt Ad. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen hier integreren in de maatschappij en werken in een bedrijf.

Financiering
Bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun plannen liepen Nicoline en Ad op tegen problemen met het bestemmingsplan van het gebied. Dat moest worden aangepast. Na vier jaar overleg met de gemeente besloot Ad gewoon te starten. “De overheid vond het een goede stap en gingen er uiteindelijk in mee”, vertelt Ad. Hierna werd hij zelfs betrokken bij de plannen voor het gebied. Nicole en haar ondervonden ook problemen met de financiering van haar project. Aanvankelijk wilden banken niet lenen. Nadat ze zelf hadden geïnvesteerd en een crowdfundingsactie hadden opgezet vonden ze een geschikte bank.

Na de workshops worden de bevindingen gedeeld. De Zwijndrechtse wethouder Jaqueline van Dongen geeft aan dat regelgeving niet gaat helpen. “Het is een middel en geen doel”, zegt ze. De Drechtstadsboer wil een korte keten: “Dordrecht moet een eiland van korte keten worden. We hebben hier alles.” Dan is er muziek van Lucas Mutsaers en Sebastian Radu, wordt er wat gedronken en er wordt rondgegaan met hapjes uit de regio.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.