Kronkelaar neemt gemeente Dordrecht voor verkoop Groothoofd panden onder vuur

08 februari 2017
Kronkelaar neemt gemeente Dordrecht voor verkoop Groothoofd panden onder vuur

DORDRECHT - Ook Kronkelaar neemt op zijn vaste plek in Dordt Centraal de gemeente Dordrecht onder vuur. Vorige week had Dordt Centraal al het nieuws gebracht dat de mensen die panden huren aan het Groothoofd in 2011 hadden gepoogd hun onroerend goed te kopen. Ze werden afgewezen en zijn boos dat woonbron met de gemeente Dordrecht en een projectontwikkelaar onder een hoedje hebben gespeeld.

Kronkelaar sc hrijft:

Op één dag 400 duizend euro winst maken. Is het u wel eens gelukt? En kunt u zich voorstellen dat er dan ook nog kritiek komt, omdat de winst nog een miljoen euro hoger had moeten zijn?

Het speelt zich allemaal af in Dordrecht. Vijf woningen en twee cafés aan het Groothoofd zijn door Woonbron voor zes ton verkocht aan de gemeente, die ze direct doorverkocht aan projectontwikkelaar Dudok. Op de website van de gemeente is alles héél transparant na te lezen.


Ondanks al die transparantie roept de dubbele transactie héél veel vragen op. Voor mij zit er een luchtje aan. Op welke golfbaan is dat dealtje voorgekookt?, vraag ik mezelf nog steeds af. Meneer Jasper, de verantwoordelijk wethouder, moet het binnenkort maar eens héél goed uitleggen. Zijn integriteit staat wat mij betreft niet ter discussie, maar of alle betrokkenen in deze deal wel zuiver op de graat zijn waag ik toch te betwijfelen.


Woonbron moet zich van de overheid concentreren op de sociale huursector en dus moesten ze van die dure rijksmonumenten af, zo is de gedachte. Maar vijf van de zeven panden zijn juist sociale huurwoningen. Enfin, omdat ooit geregeld is dat de panden bij verkoop éérst aan de gemeente moeten worden aangeboden voor een historische waarde plus wat indexatie, gingen ze dus voor zes ton naar de gemeente. En die kan ze dan voor een reële prijs verkopen. Kassa!
Woonbron en Dudok regelden een taxateur en die kwam uit op een waarde van 8 ton. Waarom worden de panden dan voor één miljoen verkocht? Geeft die aardige Meneer Ewald de gemeente nog een douceurtje van twee ton? En waarom wordt er verkocht aan Dudok? Waarom zo’n onderhands dealtje en niet gewoon de panden te koop gezet? De tomaatjes van de SP lijken de enigen te zijn die zich hier (terecht) druk over maken. De marktwerking is altijd heilig, maar nu even niet?
Meneer Ewald meldde in de Quote vorige week dat het allemaal netjes gaat. Hij zei ook nog even dat een pand doorgaans twintig keer de jaarlijkse huuropbrengst waard is. Dan kom ik toch uit op bijna 1,6 miljoen. Maar ja, die huurders kun je er niet uit zetten en uit liefde voor de stad onderhoudt Meneer Ewald graag die dure rijksmonumenten. Ik kan me maar niet aan de indruk onttrekken dat er een paar mensen zijn, die ook veel liefde voor hun eigen portemonnee koesteren.

Kronkelaar

(elke week Kronkelaar: lees op woensdag Dordt Centraal)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.