Volkskrant schrijft over verzetshelden Aart Alblas uit Dordrecht en Gerard Hueting

09 februari 2017
Volkskrant schrijft over verzetshelden Aart Alblas uit Dordrecht en Gerard Hueting

DORDRECHT / NIEUW ZEELAND - Dagblad de Volkskrant besteedt vandaag aandacht aan de Dordtse verzetsheld AART ALBLAS (1918-1944) naar aanleiding van het overlijden van zijn makker in het verzet Gerard Hueting.

,,Het gereformeerde gezin Hueting was fel anti-nazi. Vader werd opgepakt, zoon Gerard deed verzetswerk, onder meer samen met Aart Alblas", zo begint de krant in een postume herinnering.

De Volkskrant noemt ook Gerard Hueting - die 20 januari overleed, een verzetsheld. ,,Maar zijn eigen daden waren altijd ondergeschikt aan die van de man die in de oorlog zijn leven verloor en wiens levensverhaal hij vanuit het verre Nieuw-Zeeland in stand hield. Dat was Aart Alblas die in de oorlog onder de verzetsnaam Klaas de Waard in de illegaliteit actief was en op 7 september 1944 in het concentratiekamp Mauthausen werd gefusilleerd. Na de oorlog werd Alblas een van de meest gememoreerde en onderscheiden verzetsstrijders.", aldus Peter de Waard over de man die met zijn ouders nog heeft gewoond aan de Prinsenstraat in Dordrecht.

Aart Alblas was met een motorboot in 1941 vanuit Dordrecht naar Engeland ontsnapt en volgde er een opleiding tot geheim agent. Zijn eerste verzetsgroep was met de Dordtenaren Idema en Batenburg. Toen deze groep werd ontdekt, kwamen Pum en Gerard Hueting op de weg van Alblas, die bekend was onder schuilnamen zoals Klaas de Waard en Klaas de Jong. Ook ontstonden contacten met de Paroolgroep. De vader van Pum, de verloofde van Aart en Gerard was intussen door de bezetters opgepakt en later omgebracht.

   ,,Op dat moment had Gerards zus Pum verkering gekregen met de uit Dordrecht afkomstige Aart Alblas. Alblas had eerder via een gestolen motorboot geheime informatie naar Groot-Brittannië weten te brengen. Daarna was hij onder de schuilnaam Klaas de Waard met zendapparatuur gedropt in Nederland. Nadat zijn zender was uitgepeild door de Duitsers, wist Gerard Hueting via de Radioschool een nieuw kristal te bemachtigen waardoor hij via een andere frequentie kon gaan zenden. Alblas werkte nauw samen met Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema en probeerde ook tevergeefs Parool-oprichter Frans Goedhart naar Engeland te laten ontsnappen.", zo meldt de Volkskrant.

Door list wisten de nazi's Alblas in handen te krijgen. Hij was half 1942 een top doelwit, want hij verzorgde de enige verbinding met vrij Engeland. In september 1944 werd Alblas vermoord in het concentratiekamp Mauthausen. Zijn leven in het verzet met Aart hebben Pum en Gerard altijd met zich mee gedragen. In 2009 overleed Pum als Pum Keg Hueting in Cothen. Ze vertelde kort daarvoor nog aan een journalist dat de herinnering aan Aart sterk was gebleven. Dat gold ook voor haar broer in het verzet Gerard.  ,,Het is moeilijk als hij naar Nederland komt vanuit Nieuw-Zeeland, want later afscheid van hem nemen vind ik het aller moeilijkst".  Gerard zag het als zijn roeping om de herinneringen aan Aart levend te houden. Hij liet per mail weten nog eens naar Dordt te willen komen al was het maar omdat de verzetsheld tot de vier zonen van Dordrecht behoorde waarvan de honderdste geboortedag in 2018 alle aandacht gaat krijgen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.