Startschot actie behoud 7 kamerschilderingen Il Pastor Fido van Aert Schouman op 16 februari

09 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Startschot actie behoud 7 kamerschilderingen Il Pastor Fido van Aert Schouman op 16 februari

DORDRECHT - Ter gelegenheid van het 175 jarig jubileum van het Dordrechts Museum hebben de Vereniging Dordrechts Museum en de Stichting Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum de handen ineengeslagen om een passend cadeau aan te bieden. Dat cadeau bestaat uit maar liefst 7 grote wandschilderingen van Aert Schouman die een zg. 'kamer in het rond' vormen.

De doeken hangen nu in de zaal van het museumrestaurant voor de tentoonstelling Een Koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur die op 18 februari van start gaat. Na deze tentoonstelling verdwijnen ze weer uit het museum. De Vereniging van Vrienden en de Stichting Bedrijfsvrienden willen dit imposante werk van Aert Schouman behouden voor de stad. De schilderijen zijn in 1740 op maat gemaakt voor een kamer in het huis aan de Voorstraat 125. Om ervoor te zorgen dat het in Dordrecht blijft, willen de vrienden en bedrijfsvrienden samen met inwoners en bedrijven in de Drechtsteden, de doeken aan het museum schenken.

Zeven kamerschilderingen Thuis in Dordt
De zeven kamerschilderingen met voorstellingen uit ‘Il pastor Fido’ (de trouwe herder) van Aert Schouman dateren uit 1740 en zijn van oorsprong vervaardigd voor het woonhuis aan de Voorstraat 125. De afgelopen eeuwen heeft het daarna op diverse locaties gehangen bij verschillende eigenaren.

De serie is in goede staat en onderstreept het belang en de hoge kwaliteit van de 18e eeuwse decoratieve schilderkunst uit Dordrecht. Kamers in het rond waren in die tijd gebruikelijk, maar zijn inmiddels in Nederland bijzonder zeldzaam. Het werk hangt tijdelijk in de zaal van het museum restaurant, dat publiekelijk toegankelijk is. Het is de wens om de zaal aan te passen, zodat het als kamer in het rond gepresenteerd kan blijven worden in de zaal van het museum. De tentoonstelling Koninklijk paradijs-Aert Schouman en de verbeelding van de natuur wordt op 18 februari door Koningin Maxima geopend.

Campagne 'Houd de herder bij de schapenkoppen'
Voor het cadeau inclusief de renovatie en integratie in het Dordrechts Museum is ruim € 300.000,- nodig. De Vereniging en de Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum roepen inwoners, bedrijven, verenigingen en iedereen die het museum een warm hart toedraagt op, vanaf 16 feb. op donaties te doen om dit zeer gewenste cadeau permanent thuis in Dordt te houden.

Op 16 februari 17.00 uur is in het Dordrechts Museum (museumrestaurant) de officiële kick-off van de campagne Houd de herder bij de schapenkoppen en wordt het campagnebeeld onthuld en de eerste grote donatie gedaan. De campagne duurt tot het einde van de tentoonstelling op 17 september 2017. Wij nodigen u uit om deze officiële onthulling bij te wonen. Aanwezig zullen o.a. zijn Piet Sleeking wethouder Gemeente Dordrecht, Henk Kranendonk directeur gemeente Dordrecht, Peter Schoon directeur Dordrechts Museum, Ben Knűppe voorzitter Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum en Jasper Meijer voorzitter Vereniging Dordrechts Museum. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Vanaf 16 februari kan iedereen bijdragen aan het cadeau door een automatische machtiging in te vullen die te vinden is in de brochure en via de website www.thuisindordt.nl die vanaf 16 februari in de lucht is.

"Vanaf 16 februari zullen we op verschillende manieren aandacht vragen voor deze campagne" aldus voorzitter van de Bedrijfsvrienden Ben Knüppe. Jasper Meijer, voorzitter van de Vrienden van het Dordrechts Museum vult aan: "we willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij deze actie, omdat het een cadeau is van de hele stad."

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.