KBO-PCOB werkt aan conditie ouderen

09 februari 2017 door Hennie van der Zouw
KBO-PCOB werkt aan conditie ouderen

DORDRECHT - Een goed en gezond begin van het nieuwe jaar! Vandaag start het beweegprogramma Oefen je Vitaal! bij de PCOB-afdeling Dordrecht. 65-plussers gaan na een startbijeenkomst zelf thuis aan de slag met oefeningen om hun conditie te behouden en te verbeteren.

Oefen je Vitaal! is een beweegprogramma van ouderenorganisatie KBO-PCOB voor 65-plussers die zelfstandig thuis wonen. Het programma is gericht op het verbeteren van balans, spierkracht en loopsnelheid door oefeningen die ouderen thuis kunnen doen in alledaagse situaties. Deelnemers oefenen bijvoorbeeld in de stoel, aan het aanrecht, bij het opstaan, bukken en traplopen. Ook ouderen die een rollator of wandelstok gebruiken, kunnen meedoen. De oefeningen zijn door de Radboud Universiteit van Nijmegen ontwikkeld en het effect ervan is bewezen.

Werken aan conditie
Helaas gaat ouder worden gepaard met een teruggang in conditie. Maar met dagelijkse oefeningen blijkt de conditie stabiel of zelfs beter te kunnen worden. Ook verkleinen ouderen hiermee het risico op vallen.

Gezond ouder worden
Gezond ouder worden is een belangrijk speerpunt voor KBO-PCOB. Daarom investeert de ouderenorganisatie met zo’n 250.000 leden actief in de gezondheid van ouderen. Ook op latere leeftijd valt er nog veel gezondheidswinst te halen. Oefen je Vitaal! is daar een mooi concreet voorbeeld van.

Vitaal in Dordrecht
Deze maanden starten de eerste PCOB-afdelingen met Oefen je Vitaal! en de afdeling Dordrecht is één van hen. In Dordrecht starten maar liefst twee groepen! Vandaag, 9 februari, start de eerste groep en 9 maart een tweede groep. Tijdens de startbijeenkomst worden 12 ouderen geïnformeerd over de oefeningen en het werken met het oefenboek thuis. Ook wordt hun conditie gemeten om over 3 maanden tijdens de eindbijeenkomst de voortgang te meten. In de tussentijd houden deelnemers contact.

Met oog op het beleid dat erop gericht is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen zet KBO-PCOB met Oefen je Vitaal! in op preventie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.