Maximaal twee vreugdevuurlocaties tijdens jaarwisseling

10 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Maximaal twee vreugdevuurlocaties tijdens jaarwisseling

DORDRECHT - Na een evaluatie van de jaarwisseling 2016-2017 worden voortaan maximaal twee vreugdevuren toegestaan. In de wijk Krispijn vindt vanwege de overlast en schade voor omwonden geen vreugdevuur meer plaats.

De jaarwisseling verliep over het algemeen rustig in Dordrecht. Ook in de geprioriteerde gebieden Vogelbuurt en Lijnbaangebied. Een bekende overlastgever in het Lijnbaangebied heeft een preventieve last onder dwangsom ontvangen. Zes overlastgevers ontvingen een waarschuwingsbrief.

(Vreugde)vuren
In de week voor de jaarwisseling hebben diverse personen zich op en rond de (vreugde)vuurlocatie in Krispijn misdragen. Zo werd eerder dan toegestaan het vuur aangestoken en vuurwerk afgestoken. Omwonenden werden geïntimideerd en voelden zich onveilig. Tijdens de jaarwisseling werd het vuur groter dan toegestaan en aanwijzingen van de politie werden niet opgevolgd. De situatie werd grimmiger door een vechtpartij. Politie en brandweer werden bekogeld met onder andere vuurwerk. Na optreden van de Mobiele Eenheid heeft de brandweer het vuur geblust. De extra kosten (inzet gemeente en hulpdiensten) bedragen ruim 25.000,- euro.

Het vreugdevuur in de Zeehavenbuurt verliep rustig. Op beide locaties heeft de gemeente in de dagen voor de jaarwisseling echter wel een teveel aan pallets laten afvoeren.

Voortaan maximaal twee vreugdevuren
Vanwege de misdragingen en overlast rond het (vreugde)vuur in Krispijn heeft het college van b&w besloten voortaan maximaal twee vreugdevuurlocaties toe te staan en te faciliteren. Er vindt geen vreugdevuur meer plaats in de wijk Krispijn. Burgemeester A.A.M. Brok: ‘Het college wil Dordtenaren het plezier niet ontnemen maar indien het de komende jaarwisseling wederom uit de hand loopt door overlast of intimidatie, worden vreugdevuren in de toekomst wellicht niet meer toegestaan.’

Veiligheid
Om de veiligheid op de vreugdevuurlocaties te verbeteren, worden vooraf in overleg met diverse veiligheidspartners alle veiligheidsaspecten beoordeeld. Pas als aan alle eisen wordt voldaan, verleent de gemeente een ontheffing. De gemeente zet de locaties af met bouwhekken en legt een zandbed aan. Na afloop wordt de locatie opgeruimd.

Het college informeert de gemeenteraad met een raadsinformatiebrief over het verloop van de jaarwisseling 2016-2017 in Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.