Oud-Dordtenaar Hendrik van Zutphen bracht reformatie naar Duitse Bremen

11 februari 2017
Oud-Dordtenaar Hendrik van Zutphen bracht reformatie naar Duitse Bremen

DORDRECHT – De uit Dordrecht weggestuurde Augustijnenmonnik en prior Hendrik van Zutphen heeft de nieuwe leer (de reformatie) in 1522 in het Duitse Bremen gebracht. De rol van Hendrik van Zutphen werd deze week genoemd tijdens een kerkhistorisch congres in de stad Bremen.

Sommige bronnen nemen aan dat Van Zutphen al in Dordrecht de nieuwe leer van Luther onder woorden bracht, nadat de Duitse kerkhervormer Maarten Luther zijn 95 stellingen op 31 oktober 1517 op een kloosterdeur in Wittenberg had aangebracht. Daarna moest hij vluchten voor de stadsregering richting Antwerpen, want Dordrecht koos pas in 1572 definitief voor de reformatie. Dordrecht en Deventer zijn ook vanuit Duitsland aangewezen als de twee Luthersteden die begin april 2017 worden aan gedaan tijdens een wereldwijde Luthertoernee.

Het Reformatorisch Dagblad (RD) meldt vandaag de rol van de oud-Dordtenaar van het klooster waarin nu ook het museum Hof van Nederland te vinden is: De Augustijnenkerk was de kloosterkerk.

RD: ,,De Reformatie bereikte Bremen niet vanuit Wittenberg, maar vanuit de Nederlanden. De Antwerpse monnik Hendrik van Zutphen werd in 1522 tijdens zijn vlucht vanuit de Zuidelijke Nederlanden naar Wittenberg uitgenodigd om in Bremen te preken. Het vormde het begin van de Reformatie.”
Volgens het RD was er in Bremen pas vanaf 1580 sprake van een ‘andere’ Reformatie. ,,In de beginperiode van de Reformatie waren er ook sterke invloeden vanuit Wittenberg: Van Zutphen en andere predikers kwamen weliswaar uit Nederland, maar hadden in Wittenberg gestudeerd. De gematigde lutherse koers in de geest van Philip Melanchthon die Bremen vanaf de jaren 1560 voerde, kwam ook op veel andere plaatsen in het Duitse rijk voor. “


Op het congres werd ook de Synode van Dordrecht (1618-1619) besproken want drie afgevaardigden van de stad waren erbij.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.