Vakbondsman voor het leven uit Dordrecht, Henny van Schelt (76), overleden

13 februari 2017

DORDRECHT - Vakbondsman voor het leven. Zo werd de op 76 jarige leeftijd overleden Henny van Schelt ook wel genoemd.

Donderdag aanstaande is er op de Essenhof vanaf 12 uur in de Wilhelminazaal een afscheidsbijeenkomst van deze betrokken (gepensioneerde) ambtenaar van de gemeente Dordrecht.

Voor Henny telde de werkweek nooit 40 uur en altijd veel meer. Hij was in het weekeinde ook vaak onderweg voor het algemeen belang of journalistieke zaken.

Hij was veelzijdig actief binnen het Stadskantoor, lange tijd in het belang van de medezeggenschap. Daarnaast was hij wellicht de bekendste Dordtenaar in de Nederlandse vakbondswereld.

Wie kende in dat wereldje niet Henny van Schelt? Henny kende de sleutelfiguren in elk geval allemaal. Enthousiast voor de bond in hart en nieren. Henny kon niet zonder de bond en zorgde ook dat mensen werden gehuldigd als zij bijvoorbeeld 50 jaar of meer lid waren.

Alleen de namen veranderden in de tijd.

Eerst was de bond de ABVA. Daarna werd het ABVA/KABO en ook op lokaal niveau werd de bond ook rond het FNV georganiseerd. Nog steeds zat Henny daarvoor in een bestuur, zo blijkt uit informatie van de bond.

Henny was gewend om in het belang van de mensen zijn nek uit te steken. Hij vond een goed werknemersklimaat van belang voor een goede werksfeer, waardoor een goede werkgever ook kon rekenen op de inzet van de werknemers.  Als werd hij een stakingsleider, als het volgens de vakbond niet anders kon en dat hield Henny voor de deur van het Stadskantoor ook een toespraak.

Het is haast symbolisch dat net voor het overlijden van Henny ook het kantoorpand aan het Papeterspad is neergehaald, waar ook vakbondsvergaderingen en medezeggenschap vanuit de gemeente lange tijd een plek had.

Sport had ook zijn hart. Zo was Henny tientallen jaren voor kranten. Dagblad De Dordtenaar maakte het langste van zijn journalistieke veelzijdigheid gebruik als de verslaggever bij turnen, hardlopen en ook bij worstelen of als invaller bij andere sporten. Soms deed hij ook voor RTV Dordrecht het commentaar als bijvoorbeeld een belangrijkste hardloopwedstrijd was gefilmd. Henny reed dan meestal mee in de voorste wagen, waardoor hij soms ook als belangrijke sportverslaggever het applaus kreeg. Zijn naam stond ook lange tijd op maandag in de sportkrant van de Dordtenaar bij een aantal verslagen. Zo werd haast Henny van Schelt een merk voor sportverslagen.

Zijn inzet in tijd was ongekend en werd ook koninklijk ridderlijk beloond.

De gymnastiekvereniging  Sparta had als bestuurder zijn hart.

De jubileumcommissie staat nog onder zijn voorzitterschap.

Wie schreef de geschiedenis van zijn gymnastiekvereniging bijvoorbeeld. De website van de vereniging is duidelijk:

Bronnen: Gedenkboek bij het gouden jubileum 1953.
60 jaar Sparta 1963.
75 jaren Sparta 1978.
Jubileumblad Sparta 1993.
Dordrecht, september 2009.
Redactie: Henny van Schelt.

Een veelzijdig, maatschappelijke betrokken Dordtenaar is overleden, zo blijkt uit de archieven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.