'Coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht is te groot door strenge drugs beleid gemeente Dordrecht'

03 januari 2016
'Coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht is te groot door strenge drugs beleid gemeente Dordrecht'

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT - Coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht is flink, te flink gegroeid door het strenge beleid van de buur-gemeente Dordrecht. Burgemeester Arno Brok heeft drie van de acht coffeeshops gesloten.

Dit verklaart de directeur van Xpresso, Wouter van Egmond (60), vandaag in dagblad Trouw. Hij kwam uit het welzijnswerk voordat hij een coffeeshop ging draaien.

De aanzuigende werking van Xpresso richting Dordrecht is een onderdeel van het eerste verhaal in een drieluik in het dagblad rond het drugsbeleid in de theorie en de praktijk.

De krant nam een kijkje achter de schermen van hoe de gemeente Zwijndrecht ruimte geeft aan het gedoogbeleid. Op een geheime plek worden zakjes wiet gemaakt van één, twee gram om te worden getransporteerd naar Xpresso.

Gebruik van soft drugs mag tot een bepaalde hoeveelheid, maar de handel is verboden. Een coffeeshop mag tot maximaal 500 gram voorraad drugs in huis hebben voor de verkoop. Van Egmond houdt de grens nauwkeurig bij.

Xpresso  maakt zelf op een geheime plek de gebruikersporties aan voor verkoop. Trouw volgt het formeel illegale transport dat door het openen van een deur in de shop weer wordt gedoogd.

Het beeld is dat coffeeshops de softdrugs die ze verkopen niet legaal kunnen nkopen. Volgens directeur Wouter van Egmond van coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht verdwijnt daardoor ruim de helft van zijn omzet in het illegale circuit. "Afgelopen jaar hebben we voor meer dan een miljoen wiet ingekocht. Dat is wit geld dat wij 'zwartwassen'", zegt hij. Het liefst zou hij al zijn zaken legaal afhandelen. Samen met de gemeente Zwijndrecht werkt hij aan een plan voor gereguleerde teelt.

Jarenlang was onduidelijk welke bedragen in coffeeshops werden omgezet. De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen coffeeshops en andere horecagelegenheden, en kan daardoor geen omzetcijfers geven voor de cannabisbranche alleen.

Gedoogbeleid

Softdrugs zijn volgens de wet illegaal. Handel, verkoop, productie en bezit zijn strafbaar, maar in Nederland geldt een gedoogbeleid. Binnen bepaalde regels wordt het bezit van cannabis niet vervolgd, evenals de verkoop ervan in coffeeshops. Coffeeshops moeten zich houden aan strikte regels. De regels zijn vastgelegd in de AHOJG-I criteria:

Geen affichering: reclame maken is niet toegestaan

Geen harddrugs: een coffeeshop mag alleen softdrugs verkopen.

Geen overlast: een coffeeshop en de bezoekers mogen geen overlast veroorzaken, zoals bijvoorbeeld parkeeroverlast of geluidsoverlast.

Geen jongeren: verkoop aan minderjarigen is verboden.

Geen grote hoeveelheden: het is niet toegestaan om meer dan 5 gram per dag aan iemand te verkopen.

Alleen ingezetenen: personen die niet in een Nederlandse gemeente zijn ingeschreven, mogen niet in een coffeeshop komen en er cannabis kopen.

Het gedoogbeleid is regelmatig in beweging. Zo heeft de overheid een wietpas geïntroduceerd en weer afgeschaft en is er sprake geweest van een maximum THC-gehalte in cannabis. Met aanvullende maatregelen wil de overheid eventuele overlast door coffeeshops terugdringen en drugscriminaliteit rondom coffeeshops tegengaan. De overheid denkt dit te bereiken met kleinere coffeeshops die zich richten op de lokale markt. Dit zou ook minder aantrekkelijk moeten zijn voor cannabisconsumenten die in het buitenland wonen. De meest actuele ontwikkelingen lees je hier.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.