Brandweer gaat in de spoorzone bluswatervoorzieningen testen

14 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Brandweer gaat in de spoorzone bluswatervoorzieningen testen

DORDRECHT - De regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid test in samenwerking met Waterschap Hollandse Delta de bluswatervoorzieningen in de spoorzone. Op woensdag 15 februari 2017 worden de tests uitgevoerd in Dordrecht, een week later in Zwijndrecht. De tests worden uitgevoerd om na te gaan of er genoeg bluswater opgepompt kan worden uit de bluswateronttrekkingspunten als er een incident plaatsvindt.

Het spoortraject Dordrecht-Zwijndrecht brengt extra risico’s met zich mee door de gevaarlijke stoffen die over dit traject vervoerd worden. Mocht er een incident plaatsvinden, dan moet de brandweer genoeg bluswater tot haar beschikking hebben. Tijdens de tests wordt gekeken of er voldoende bluswater is.

Testlocaties
De tests worden uitgevoerd op twee locaties in de spoorzone bij Dordrecht. De eerste locatie wordt in de ochtend getest en bevindt zich achter het NS Station Dordrecht, in het Weizigtpark ter hoogte van de ingang Krispijnseweg. De tweede locatie waar getest wordt, is bij het NS Station Dordrecht Zuid bij het parkeerterrein aan de Spirea, achter het muziekcentrum Benevia. Bij deze locatie wordt de test in de middag uitgevoerd. Tijdens deze tests wordt de testomgeving deels afgezet. Mocht na de tests blijken dat er aanvullende maatregelen nodig zijn, dan wordt dat door Waterschap Hollandse Delta en de regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid opgepakt.

Het tijdschema van de tests:
07:00 uur Aanbrengen rijplaten op testlocatie aan Charlotte van Praagpad Weizigtpark Dordrecht.
08.30 uur Vertrek naar eerste testlocatie en gereed maken van de testomgeving.
09:15 uur Start brandweerpomp bij bluswateronttrekkingspunt nr. 1. Rioolgemaal wordt aangezet om het afvoerwater in het riool te verwerken.
09:30 uur Start brandweerpomp bij bluswateronttrekkingspunt nr. 2. Indien blijkt dat de pompen verstopt raken of indien er te weinig watergangdiepte aanwezig is, wordt met een kraan de watergang, ter plaatse bij de pomp, uitgediept. De bagger wordt direct in een aanwezige vrachtwagen/container geplaatst. Indien blijkt dat deze actie niet toereikend is, wordt in het uitgebaggerde gat een container geplaatst en wordt hierna verder getest of onttrekking van bluswater weer mogelijk is.
09:45 uur Bediening extra toevoer oppervlaktewater door peilbeheerder WSHD
11:15 uur Beëindiging van de test, waarna materialen op de testomgeving worden opgeruimd.

13:15 uur Vertrek naar tweede testlocatie en gereed maken van de testomgeving.
13:30 uur Opbouw testomgeving
14:00 uur Start brandweerpomp bij bluswateronttrekkingspunt nr. 1. Rioolgemaal wordt aangezet om het afvoerwater in het riool te verwerken
14:15 uur Start brandweerpomp bij bluswateronttrekkingspunt nr. 2. Indien blijkt dat de pompen verstopt raken of indien er te weinig watergangdiepte aanwezig is, wordt met een kraan de watergang, ter plaatse bij de pomp, uitgediept. De bagger wordt direct in een aanwezige vrachtwagen/container geplaatst. Indien blijkt dat deze actie niet toereikend is, wordt in het uitgebaggerde gat een container geplaatst en wordt hierna verder getest of onttrekking van bluswater weer mogelijk is.
14:30 uur Bediening extra toevoer oppervlaktewater door peilbeheerder WSHD.
16:00 uur Beëindiging van de test, waarna materialen op de testomgeving worden opgeruimd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.