Aantal kiesgerechtigden in Dordrecht neemt iets toe

15 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Aantal kiesgerechtigden in Dordrecht neemt iets toe

DORDRECHT - Het aantal kiesgerechtigden met stemrecht op 15 maart aanstaande groeit iets in de Drechtsteden. Het meest in Hendrik Ido Ambacht, namelijk 4,4 procent. Alleen in Zwijndrecht neemt het iets af: met 0,4 procent. Dat heeft natuurlijk alles met de bevolkingsgroei boven de 18 jaar te maken en met de eventuele nieuwkomers die de Nederlandse nationaliteit hebben.

Dordrecht zit met 1 procent toename net iets onder het landelijke gemiddelde. In heel Nederland zijn er 2 procent méér kiesgerechtigden dan in 2012. Ofwel 12,9 miljoen inwoners, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit zegt overigens niks over de uitslag van de verkiezingen. De nieuwe stemmers, zo is uit onderzoek gebleken, stemmen in grote lijnen hetzelfde als de oudere bestaande bewoners van gemeenten. Misschien als zij nog jong zijn wat linkser gericht.

Dit jaar is het alweer 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht is ingevoerd. Een jaar later werd het (in 1918) ook aan vrouwen toegekend. Vóór 1917 was het kiesrecht voor de Tweede Kamer alleen voorbehouden aan mannen van 25 jaar en ouder die een bepaald (redelijk!) bedrag aan belastingen betaalden. Na de Tweede Wereldoorlog werden onder meer personen die in Duitse krijgsdienst hadden gediend uitgesloten van het stemrecht.

Foto uit Archief.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.