FNV: 'Kinepolis moet cao bioscopen gewoon toepassen' + Update

17 februari 2017 door Hennie van der Zouw
FNV: 'Kinepolis moet cao bioscopen gewoon toepassen' + Update

DORDRECHT - De werkgeversorganisatie van bioscopen (de NVBF) is het eens met de oproep van FNV Media & Cultuur vorige week aan Kinepolis dat de cao Bioscoopbedrijf moet worden nageleefd. De cao is geldig tot en met juni 2017. Dat betekent dat de bioscoopketen Kinepolis geen verslechteringen van arbeidsvoorwaarden mag doorvoeren in een eigen, nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling. Paul Smink, bestuurder FNV Media & Cultuur: ‘We zijn blij dat de werkgevers de kracht en de werking van de cao erkennen en dat de race naar beneden die Kinepolis inzette nu wordt gestopt. Kinepolis kan wat ons betreft nu niet anders dan zijn arbeidsvoorwaardenregeling intrekken.’

Verslechteringen van tafel
Kinepolis probeerde zijn werknemers te verleiden een nieuwe bedrijfsregeling te ondertekenen door een minimale loonsverhoging van 0,75% in het vooruitzicht te stellen. Daar stond een hele lijst met verslechteringen tegenover. Medewerkers zouden onder andere vakantiedagen inleveren, nachttoeslag, overwerk- en provisieregelingen zouden worden verslechterd en diverse posten buitengewoon verlof worden geschrapt. Ook konden Kinepolismedewerkers verplicht elke zondag aan het werk worden gezet, terwijl in de cao en de wet medewerkers het recht hebben op 13 vrije zondagen per jaar. In de regeling was niets opgenomen over vakantietoeslag, calamiteitenverlof, kortdurend en langdurend zorgverlof.

Niet alleen voor de aandeelhouders
De Kinepolis Group is één van de grootste bioscooporganisaties in Europa en heeft 14 vestigingen in Nederland onder diverse merknamen (onder andere Kinepolis, Cineast, Utopolis). Het beurgenoteerde Kinepolis draait erg goede resultaten en afgelopen jaar werden nieuwe vestigingen geopend in Dordrecht, Breda en Utrecht. En begin februari werd bekend dat de Kinepolis Group een megacomplex gaat bouwen in Den Bosch met 15 zalen. Smink: ‘Wij zien dan ook geen enkele reden waarom Kinepolis op de arbeidsvoorwaarden gaat zitten knijpen. Als het goed gaat met een bedrijf moet iedereen daarvan kunnen profiteren, niet alleen de aandeelhouders.’

Gesprekken nieuwe cao
Binnenkort gaat de FNV weer aan tafel werkgeversorganisatie NVBF voor een verkennend gesprek voor een nieuwe cao Bioscoopbedrijf per juli 2017. FNV Media & Cultuur wil hierin afspraken over een loonsverhoging van minimaal 2,5%. De cao is van toepassing op duizenden medewerkers die werken bij onder andere Kinepolis, Utopolis, Pathé, Vue, Wolff en tal van kleinere werkgevers.

De voorkomen loondump van Kinepolis betreft de volgende bioscopen: Cineast (Enschede en Rotterdam), Kinepolis (Breda, Dordrecht, Enschede, Groningen en Utrecht Jaarbeurs), Utoplis (Almere, Den Helder, Emmen, Oss en Zoetermeer), Cinerama in Rotterdam, Bioscoop Utrecht City en de bioscoop in Huizen (NH).

UPDATE:
Naar aanleiding van de berichtgeving over Kinepolishier de reactie die de branchevereniging, de NVBF, vrijdag heeft uitgestuurd:

Op 15 februari heeft de NVBF een brief gestuurd aan FNV Cultuur & Media. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters  (NVBF) heeft aan FNV Cultuur & Media uitleg gegeven dat door miscommunicatie een verkeerd beeld is ontstaan over de nawerking van de CAO voor het Bioscoopbedrijf wat tot onzekerheid heeft geleid. De NVBF betreurt dit en rekent zich dat als brancheorganisatie ook aan.
Tegen die achtergrond begrijpt de NVBF dan ook het bericht over Kinepolis Nederland, zoals te lezen valt op de website van FNV Cultuur & Media van 17 februari, totaal niet. Kinepolis Nederland heeft naar eer en geweten gehandeld.

De NVBF had de FNV Cultuur & Media uitgenodigd voor een overleg. Door de reactie van FNV Cultuur & Media van 17 februari jl. is de NVBF inmiddels van mening dat een gesprek met de FNV weinig zin heeft. De NVBF heeft geen vertrouwen in FNV Cultuur & Media als gesprekspartner. De NVBF zal hierover FNV Cultuur & Media nog nader informeren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.