Koning Willem-Alexander en Koningin Maximá openen nieuw museum: Het Hof van Nederland

28 april 2015
Koning Willem-Alexander en Koningin Maximá openen nieuw museum: Het Hof van Nederland

DORDRECHT -  Tijdens de eerste Koningsdag nieuwe stijl hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima vandaag, met een speciale delegatie, het nieuwe museum Het Hof van Nederland in Dordrecht geopend. Een extra bijzonder moment, omdat ze de openingshandeling samen hebben verricht. Het Hof van Nederland is een plek van nationale betekenis, want hier vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Een belangrijke gebeurtenis, die aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu.

Ter gelegenheid van de opening heeft het Koninklijk gezelschap en 12 burgers, die de steden vertegenwoordigen die ook in 1572 aanwezig waren, een moderne vertaling ondertekend van de notulen van de Statenvergadering. Kortgezegd staat hierin dat vrijheid en tolerantie de basiswaarden zijn die bij Nederland horen. De rest van Nederland kan de volledige tekst lezen en deze ook ondertekenen op www.iktekendaarvoor.nl

Wat is Het Hof van Nederland?
In dit museum in Dordrecht zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Een belangrijke gebeurtenis, die aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu. Verfilmd door een topregisseur, met bekende Nederlandse acteurs en te zien op de plek zelf, in de Statenzaal. Maar er is meer. Je leert over de invloed van de Synode van Dordrecht op de Nederlandse taal en cultuur. Je beleeft de vroege Gouden Eeuw van het vijftiende-eeuwse Dordrecht, als belangrijkste stad van Holland. En je ontdekt ‘Dordt’ als de stad van Johan en Cornelis de Witt en als stad van watersnood en Biesbosch. Het Hof van Nederland is onmiskenbaar ook het verhaal van Nederland; de historie van de stad als staalkaart van de Nederlandse geschiedenis. Dit alles in een multimediale presentatie, waarin een fraaie selectie objecten uit de omvangrijke Collectie Dordrecht wordt afgewisseld met interactieve toepassingen.

Museumdirecteur Peter Schoon is verheugd dat het nieuwe museum eindelijk de deuren kan openen: ‘Dat we het museum uitgerekend vandaag, op Koningsdag, kunnen openen samen met de Koning en Koningin, dat is natuurlijk iets waar je als museum en als stad alleen maar van kunt dromen.’

Schoon: ‘Het Hof van Nederland is een nieuw museum op een historische locatie, waar de rol van Dordrecht in de vaderlandse geschiedenis wordt verteld. Op de plek waar Augustijner monniken ruim zevenhonderd jaar geleden hun klooster stichtten, tonen we nu de rijke geschiedenis van Hollands oudste stad. Maar tegelijkertijd veel meer dan dat. Want het verhaal van Dordrecht reikt tot ver voorbij de eigen stadsgrenzen. Meer dan eens was deze stad plaats van handeling op momenten die beslissend waren voor héél Nederland. Allereerst in 1572 tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering. De eerste stap op weg naar een onafhankelijk Nederland, waar mensen vrij zijn om te denken wat ze willen denken, en te zijn wie ze willen zijn.’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.