Kunstrijvereniging De Drechtsteden levert Nederlandse vertegenwoordiging op WK kunstrijden

23 maart 2015
Kunstrijvereniging De Drechtsteden levert Nederlandse vertegenwoordiging op WK kunstrijden

DORDRECHT - Voor het eerst sinds 2010 zal er een Nederlandse vertegenwoordiging op het WK kunstrijden zijn. Kunstrijdster Niki Wories zal Nederland vertegenwoordigen op het WK kunstrijden van  23 t/m 29 maart in het Chinese  Shanghai . Samen met haar coach Astrid Tammeling-Winkelman  en teamleider Willy van Veen reisde zij zaterdag af. Donderdag 26 maart zal Niki in actie komen tijdens de korte kür.

Wories debuteerde vorig seizoen in Nederland bij de senioren en wist toen het zilver te bemachtigen op het Open Nederlands Kampioenschap 2014.  Dit jaar won zij met overmacht het  Open Nederlands Kampioenschap 2015. Internationaal reed ze dit seizoen bij de junioren en wist op de NRW-Trophy in het Duitse Dortmund ruimschoots te voldoen aan de selectienormen voor het Europees Kampioenschap. Zij maakte in januari op het EK kunstrijden in Zweden  haar  internationale debuut bij de Senioren dames .

Om deel te kunnen nemen aan het WK senioren  behaalde de achttienjarige schaatsster de vereiste technische score  voor de korte kür  tijdens de Bavarian Open in Oberstdorf en deed dat bij de Challenge Cup in Den Haag voor de vrije kür. Beide evenementen sloot Wories bovendien af met een bronzen plak en verbetering van haar PB.

Voorzien had het 18-jarige talent de podiumplaats bij de Challenge Cup zeker niet in het zeer sterke internationale deelnemersveld. Met deze podiumplaats lijkt de jonge kunstrijdster zich definitief gevestigd te hebben in het internationale veld.

Na de Challenge Cup reisde Niki af naar Talinn, Estland voor deelname aan het WK junioren.  Met haar 15e plaats na de korte kür zette zij een prima prestatie neer. Nog niet eerder deed een Nederlandse rijdster het zo goed op het toernooi. Vanwege buikklachten kon zij deze vorm in de lange kür niet vasthouden  en eindigde als  23e in de eindklassering.

De uitdaging  werd gevoeld om zich op het WK senioren sportief  te revancheren en  haar wens om te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen van 2018 werd  nog meer  aangewakkerd.

Niki heeft in de afgelopen periode  een snelle ontwikkeling doorgemaakt en dat is mede te danken aan haar terugkeer op het oude Dordtse nest bij haar trainster Astrid Tammeling-Winkelman en het trainersteam van Kunstrijvereniging De Drechtsteden. De vele trainingsuren gemaakt op de Dordtse Sportboulevard beginnen zijn vruchten dan ook af te werpen.

Niki en de andere toptalenten  worden jaarlijks enkele weken per jaar aanvullende trainingen aangeboden en laat hiervoor internationale topcoaches invliegen.  Deze faciliteiten samen met de prima sfeer en de omgang met haar clubgenotes  binnen de vereniging dragen bij tot het comfortabele gevoel dat nodig is om tot optimale prestaties te komen.

Als  gevolg van de progressie die Wories in voornoemde omstandigheden heeft kunnen realiseren is zij geselecteerd door de Stichting Kunstrijden Nederland, de stichting van oud kunstrijdsters  Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra,  die middels trainingskampen met buitenlandse coaches een bijdrage leveren aan het ondersteunen van succesvolle talenten in het kunstrijden.

Volgens disciplinemanager kunstrijden van de KNSB, Karen Venhuizen, en Arie Koops,  directeur sport van de schaatsbond , wordt met de WK-deelname van Wories aangetoond dat het Nederlandse kunstrijden de goede weg is ingeslagen, wel degelijk in de lift zit en gestreefd wordt naar deelname aan de Olympische Spelen.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.