Onlangs gepresenteerd: 'Zeilend op de golven van het economisch tij'

21 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Onlangs gepresenteerd: 'Zeilend op de golven van het economisch tij'

DORDRECHT - Het nieuwe boek ‘Zeilend op de golven van het economisch tij’ van Dhr. Jean M.A. van Wageningen werd onlangs gepresenteerd tijdens een lezing door de schrijver voor de Vereniging Oud-Dordrecht.

Het gaat over de zeilvaart en in het bijzonder over de barken, die in de negentiende eeuw vanuit Dordrecht op Nederlands-Indië voeren. In de negentiende eeuw konden de Dordtse reders, scheepsbouwers en kapiteins trots zijn op hun houten zeilschepen.

We volgen de levenscyclus van de bark vanaf haar geboorte op de werf tot de verkoop, of meer aansprekend, haar einde op een van de wereldzeeën. Ter illustratie dient hierbij de rederij van Jacob Dzn. en Florent van Wageningen. Naast de bovengenoemde figuren treden ook verzekeraars, bemanning en passagiers voor het voetlicht.

Diegene die met deze schepen – in onze ogen notendopjes van amper 60 meter – de oceanen bevoeren, roepen respect en bewondering op. De negentiende-eeuwse standenmaatschappij wordt zichtbaar gemaakt door in te gaan op de vele onderlinge relaties die Dordtse families met elkaar hadden. De rijke hoeveelheid afbeeldingen brengen u terug in de tijd.

Ieder die dat tijdperk en de zeilvaart een warm hart toedraagt, dient dit boek te lezen. En zeker Dordtenaren. Als bijlage verschijnt een apart boek ‘Zeilend op woelige baren’, waar de 131 reizen van de schepen van deze rederij zijn gedocumenteerd aan de hand van krantenberichten.

‘Zeilend op de golven van het economisch tij’ (152 pagina’s, ISBN: 9789463427388) en ‘Zeilend op woelige baren’ (213 pagina’s) zijn onder andere te koop bij www. dordtsebestseller.nl. Prijs respectievelijk € 22,50 en € 12,95.

Over Dhr. Jean M.A. van Wageningen
Jean van Wageningen werd in Oirsbeek (L) geboren, maar groeide op in Groningen. Zijn familie was van oudsher geworteld in Dordrecht. Werkzaam in verschillende sectoren van het onderwijs was en bleef zijn passie geschiedenis en geografie. Van Wageningen schreef een reeks artikelen in Dordtse historische tijdschriften, en schreef het jaarboek 2013 voor de Vereniging Oud Dordrecht onder de titel ‘Van snuif naar staal’. Artikelen van zijn hand verschenen in landelijke bladen als De Nederlandsche Leeuw en Genealogie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.