Kunstrijverening De Drechtsteden goed vertegenwoordigd op het NK in Den Haag

22 februari 2017
Kunstrijverening De Drechtsteden goed vertegenwoordigd op het NK in Den Haag

DORDRECHT - Voor de kunstrijders gaat het dan eindelijk beginnen. Voor het eerst in de geschiedenis worden twee toernooien samengevoegd tot één groot evenement. De Challenge Cup en het NK kunstrijden zullen tegelijkertijd gehouden worden op De Uithof in Den Haag va 23 t/m 27 februari. En dat belooft een groot spektakel te worden, aldus voormalig kunstrijdster Karen Venhuizen.

“Voor de rijders is dit hét evenement van het jaar. De Challenge Cup is het mooiste toernooi in Nederland, maar dat het NK nu tegelijkertijd wordt gehouden, maakt het natuurlijk extra speciaal. Het gaat dus om de nationale titels, maar ook internationaal worden de prijzen verdeeld”, aldus Venhuizen, die tegenwoordig werkt bij de KNSB als discipline manager van het kunstrijden.

Maar waarom worden de twee toernooien nu samen tot één toernooi gevoegd? Venhuizen legt uit. “Omdat we ons willen focussen op één groot kunstrijtoernooi per jaar in plaats van twee losse evenementen vlak na elkaar. We willen ons zoveel mogelijk concentreren op de sportparticipatie en media. Het moet duidelijk zijn dat dit het kunstrijevenement van het jaar is. Doordat we deze twee toernooien combineren, leeft iedereen er al het hele jaar naartoe.”

Puntennorm
Donderdag start het evenement waarin jong en oud hun kunsten mogen vertonen. De Challenge Cup is voor de Nederlandse talenten een mooi meetmoment hoe ze staan tegenover de internationale kunstschaatsers. “Voor de jongsten is het schitterend om de (sub)toppers van Europa en de wereld te zien. In het echt is het natuurlijk veel leuker dan op televisie. En dat je dan in diezelfde wedstrijd mag schaatsen, is gewoon hartstikke gaaf.”

Maar liefst 34 Nederlanders zullen de komende week in actie komen in Den Haag. Zij hebben het hele jaar keihard moeten knokken om punten te behalen voor dit evenement. Die puntennorm is gesteld zodat de verschillen tijdens het toernooi niet te groot zijn. “Je moet ook leuk kunnen meedoen in het toernooi. Het is een mooie beloning voor degenen die het gehaald hebben.”

Kunstrijverening De Drechtsteden als nationale topvereniging met veel rijd(st)ers vertegenwoordigd op het NK in Den Haag
Op donderdag komen de rijdsters van Kunstrijvereniging De Drechtsteden in actie in de categorie Pre Basic Novice dames: Britt Harmsen uit Puttershoek, Julia van Dijk uit Tilburg, Josefine Boer uit Oud Beijerland en Lilia Lupanova uit Rotterdam. In de Pre Basic Novice dames A Emilie Schop uit Dordrecht. In de categorie Basic Novice A dames Julia van Rennes uit Klaaswaal. In de categorie Advanced Novice A Isa van Swieten uit Papendrecht en Dordtse Demi Sijswerda.

Vrijdag en zaterdag is het de beurt aan de rijd(st) ers in de categorie Junioren dames Sophie Bijkerk uit Barendrecht en in de categorie Junioren heren Erik Hruszowy overgekomen uit Canada. In de categorie Advanced Novice dames een grote vertegenwoordiging met Dani Loonstra uit Barendrecht, Lindsay van Zundert uit Etten Leur, Isabella Smit en Rosalie van Wageningen, beiden uit Dordrecht.

In de categorie Basic Novice heren Didier Dijkstra uit Utrecht.

Seniore Niki Wories
Eén van die deelnemers is de 20 jarige Niki Wories, die uitkomt voor Kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht. Zij zal voor het eerst dit jaar in actie komen nadat ze kampte met blessures. Het gros van het publiek zal haar luidkeels aanmoedigen, denkt Venhuizen. “Ook voor haar is het mooi dat ze zich internationaal kan meten. Er is toch een andere spanning als je alleen het NK rijdt of dat je veel internationale concurrentie hebt. Ik hoop dat zij fit genoeg is om goed te scoren. Dat is voor het publiek alleen maar mooi.”

Bij de mannen is Thomas Kennes de favoriet voor de nationale titel. Internationaal gezien zijn de Belg Jorik Hendrickx (de nummer vier van het afgelopen EK) en de Georgiër Moris Kvitelashvili (de nummer zes van het EK) de blikvangers. Bij de dames is de Belgische Loena Hendrickx (de nummer zeven van het EK) een grote concurrent voor Wories.

Interactief
Naast de wedstrijden op zich, zijn er ook andere activiteiten te doen. Zo is er een Ultimate Skate Battle op zaterdag en zondag, waar de deelnemers van de Challenge Cup tegen elkaar battelen op muziek. Dit onderdeel is interactief en het publiek kiest uiteindelijk zelf de winnaar. Op zaterdagmiddag is de battle voor de Novices (de jongste categorie) en op zondag voor de junioren en senioren.

Op zondagmiddag is er een Gala, waar de beste rijders van de Challenge Cup nog één keer hun kunsten mogen vertonen. “Het Gala mixen we met de Skate Battle voor de junioren en senioren. Dus eerst een galanummer, dan een battle, dan weer een galanummer en battle enzovoort. Dat vinden de mensen fantastisch.” Venhuizen is bovendien trots op het feit dat de gemeente Den Haag alle (850) basisschoolkinderen uit de gemeente een clinic op De Uithof aanbiedt. “Daar zijn we heel blij mee.”

Entertainment
Venhuizen, negenvoudig Nederlands kampioene bij het kunstrijden, won zelf één keer de Challenge Cup. “Ik vond het een ontzettend gaaf toernooi, er zaten veel mensen op de tribune. Het niveau is bovendien erg hoog op de Challenge Cup, het is super om als Nederlander te laten zien dat je internationaal meedoet.”

De komende week gaat ze vooral heel erg genieten van ‘het mooiste toernooi van het jaar’. “Er is veel entertainment. Daarnaast laten we het unieke van de sport duidelijk terugkomen. Hopelijk kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde week.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.