Voor de laatste keer feest in buurthuis het Praathuis; doorstart in het Huismeesterhuis

24 februari 2017
Voor de laatste keer feest in buurthuis het Praathuis; doorstart in het Huismeesterhuis

DORDRECHT - Op 22 februari vond het afscheidsfeest plaats bij buurthuis het Praathuis aan de Marienbornstraat 3. Tientallen kinderen met moeders en enkele buurtbewoners konden nog één keer terecht in het Praathuis. De gemeente heeft het monumentale, voormalige schoolgebouw verkocht. De coördinatoren Sieglien Venloo en Marina Flier leggen overigens niet het bijltje erbij neer. Ze zetten de activiteiten voort in het Huismeesterhuis  en de Mariaschool.

In de ontmoeting van het Praathuis zit een groep vrouwen te kletsen onder het genot van een koffie en een koekje. Enkelen zijn buurtbewoners en de anderen zijn hier met kinderen. De kinderen lopen heen en weer. De meesten zijn in het lokaal ernaast, waar luide muziek klinkt. Hier is een luchtkussen, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Er hangt een saamhorige, gemoedelijke sfeer.

Ingepakte spullen
Het kantoor staat vol met ingepakte spullen. De verhuizing is nog niet rond; het is nog wachten op de sleutel. Tot in 2012 werkten Sieglien en Marina in het Praathuis voor de welzijnsorganisatie DWO. Toen werden ze ontslagen vanwege grootschalige bezuinigingen. Daarna hebben ze het Praathuis opengehouden op vrijwillige basis en worden daarbij geholpen door een groep vrijwilligers. “De kindermiddag gaat nu naar het Huismeesterhuis aan het Veerhuisplein 4”, vertelt Marina. “Voor de grote actiteiten, bingo, eten en de zomer- en winteractiviteiten mogen we uitwijken naar de Mariaschool. Met een grote kinderactiviteit praat je over zeventig, tachtig kinderen. Die kun je in het Huismeesterhuis niet kwijt. Het is fijn dat er een plein voor de deur is.”

Links: Marina Flier daarnaast Sieglien Venloo met haar kleinkind

Het Praathuis heeft een lange historie. Sieglien werkt al 32 jaar bij het Praathuis en Marina kan zich nog herinneren dat haar opa en oma bij het buurthuis betrokken waren. “45 Jaar geleden was het al open. Ze zijn begonnen met vrijwilligers. Daarna heeft pater Paus het overgenomen. Toen is het overgenomen door DWO. We zijn heel blij met de jaren dat we hier nog hebben mogen werken na 2012. Nu is het echt verkocht.” “Ik vind het jammer dat we wegmoeten, maar we mogen niet klagen,” reageert Sieglien. “We hebben het goed onderhouden. Ik heb hier nog geschilderd. Het pand staat er goed bij.”

Op 15 maart gaat het buurthuis weer open bij het Huismeesterhuis met een kindermiddag om 14.00 uur. Er wordt nog gedacht over een nieuwe naam. Iedereen mag een leuke naam verzinnen voor deze locatie. Die kun je inleveren tijdens de opening, of door de brievenbus van het Huismeesterhuis.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.