Doorlopende leerlijn vmbo-mbo-hbo blijkt een succes

24 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Doorlopende leerlijn vmbo-mbo-hbo blijkt een succes

DORDRECHT - Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) werken aan een wetsvoorstel dat een gemakkelijkere doorstroom van het vmbo naar het mbo mogelijk moet maken. ROC Da Vinci College (mbo) in Dordrecht, het Insula College locatie Koningstraat (vmbo-tl) in Dordrecht, De Uilenhof (vmbo) in Gorinchem en Hogeschool Rotterdam speelden eerder ook al in op die vraag uit de maatschappij. Zij bundelden hun krachten en kwamen tot een bijzondere, versnelde leerroute voor techniektalenten: Talent Ontwikkeling Techniek (TOT). Tientallen techniekstudenten volgen inmiddels jaarlijks deze route van vmbo-tl naar mbo en naar hbo bouwkunde, werktuigbouw, ICT of elektrotechniek. In plaats van in 12 jaar doorlopen zij het vmbo-tl, mbo en hbo in slechts 9 jaar tijd. Het TOT-traject is volgens het Platform Beroepsonderwijs een van de meest succesvolle onderwijsinnovaties van de afgelopen 12 jaar.

Alternatief voor havo-route
Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) is een goed alternatief voor de havo-route naar het hbo. Vooral studenten met een praktische instelling, affiniteit met techniek en een flinke motivatie zijn goede kandidaten voor het TOT-traject. In het derde leerjaar van het vmbo volgen de TOT-studenten een breed oriëntatieprogramma. Ze gaan één dag per week naar het mbo en maken daar kennis met techniek, werktuigbouwkunde, bouw en ICT. Na het derde leerjaar kiezen ze voor een vervolgopleiding op het mbo (niveau 4) in een van deze richtingen.

Ontwikkelen van talent
De TOT-route is meer dan een versnellingsroute. Het gaat in de eerste plaats om het ontwikkelen van talent. De deelnemende scholen bieden hun studenten de ruimte om extra dingen te doen. Op het vmbo gaan de studenten bijvoorbeeld al aan de slag met uitdagende praktijkopdrachten, aangeleverd door bedrijven. Ook krijgen zij meer uren wis- en natuurkunde. TOT-studenten die kiezen voor de sector techniek werken tijdens de mbo-periode samen met studenten van Hogeschool Rotterdam.

Groeien naar het mbo
De overgangen van vmbo naar mbo en van mbo naar hbo zijn voor TOT-studenten minder abrupt. De vmbo-tl’ers volgen bijvoorbeeld twee jaar lang gelijktijdig onderwijs op het vmbo én het mbo. Zo groeien zij in hun rol van mbo-student. Om een goed alternatief te bieden voor de havo-route naar het hbo gaan de studenten versnellen. TOT-studenten starten een jaar eerder dan de reguliere studenten met hun mbo-opleiding. Na het vierde jaar vmbo krijgen ze niet alleen hun vmbo-tl-diploma, maar hebben ze ook het eerste jaar mbo afgerond.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.