Dordtse predikant Michiel de Zeeuw schreef een Marcuspassie

24 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Dordtse predikant Michiel de Zeeuw schreef een Marcuspassie

DORDRECHT / ZIERIKZEE - De Dordtse predikant Michiel de Zeeuw schreef een Marcuspassie op basis van het evangelie van Marcus uit de nieuwe Bijbelvertaling die  in 2004 werd gepresenteerd. 

Componist Mar van der Veer heeft de Marcuspassie verder muzikaal vorm gegeven als eigentijdse vertolking van het lijdensverhaal. In het weekeinde van 18 en 19 maart wordt de passie op weg naar pasen zowel in Dordrecht als in Zierikzee uitgevoerd.

Om dat te laten klinken hebben de Wilhelminacantorij van de Wilhelminakerk in Dordrecht en het Thomaskoor van de Thomaskerk in Zierikzee de handen ineen geslagen.

De uitvoering op twee locaties hoort ook bij kerkelijke activiteiten in  de veertigdagentijd  die op 1 maart begint. De samenwerking tussen Dordt en Zierikzee verklaarbaar.

Tot april 2016 was Michiel de Zeeuw de voorganger in de (gereformeerde) PKN-kerk in Zierikzee. Hij werkte als tekstschrijver al veel samen met musicus Mar van der Veer.

Zij zorgden voor meer woorden op muziek, die ook het Zeeuwse gevoel haast tastbaar maakten. Het archief van omroep Zeeland laat ook andere vruchten van hun samenwerking zien en horen. Het Marcuspassie verhaal heeft als bijzonderheid dat het eerder in de Bijbel begint dan de meest bekende uitvoeringen, zoals die van J.S. Bach.

In mei 2016 werd De Zeeeuw samen met zijn vrouw Joke van Voorst het nieuwe predikantenechtpaar van de Wilhelminakerk in Dordrecht.  Vanaf dat moment wordt ook elke zondag aan de gevel van de Dordtse kerk de PKN-vlag gehesen, zoals De Zeeuw dat ook in Zierikzee deed. De Wilhelminakerk heeft ook een jarenlange muzikale traditie ook via de Stichting Dordtissimo.

Zeeland kon de dominee overigens na veertien jaar moeilijk loslaten, want in die provincie behoorde De Zeeuw tot de gezaghebbende predikanten. Hij werd ook  onderscheiden voor zijn brede maatschappelijke inzet naast het kerkelijke werk. Door zijn wekelijkse rubriek in de veelgelezen  krant van Schouwen - Wereldregio - was hij op het eiland een bekende Zeeuw. 

In het komende Marcusweekeinde is eerst Dordrecht aan de beurt: Op zaterdag 18 maart 2017 voeren de koren uit  Zierikzee en Dordrecht de passie met de titel EEN GAT IN HET DAK uit in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk in Dordrecht. Het concert dat om half vijf begint is gratis toegankelijk. Daarvoor oefenen de koren samen  in de Dordtse kerk. De Dordtenaren zijn overigens al maanden met repetities bezig onder leiding van dirigente Tineke Pennings. Frans-Bauke van der Meer treedt als producent op.

De uitvoering duurt is ongeveer 75 minuten.
De passie wordt, met dezelfde bezetting, een dag later weer uitgevoerd. Op zondag 19 maart om 15:30 uur klinkt de passie in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

(Op de website van de Wilhelminakerk Dordrecht staat meer achtergrond informatie over de Marcus passie de predikant)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.