Jan Jansen agenda met tips over het beleven van Dordrecht

25 februari 2017

DORDRECHT - Voor Jan Jansen is Dordrecht een stad van kunst en cultuur. Hij kan er een agenda mee vullen.

Het Jansen bericht van deze week luidt:

Dordrecht, stad van, OOK, Kunst en cultuur:
- Vanavond, 20.30, Movies, Oscargala, georganiseerd door Rotary Dordrecht-Johan de Witt Ter Merwe, opbrengst voor Heliantus
- 27-2, 16.30, Movies, Paterson;
- 29-2, 20.30, Movies, Cinefiliaal;
- 12-3, 15.00, Theater 450, het mooiste en intiemst theater van Dordrecht;
- 16-3, 19.30, Art&Dining/Dordrechts Museum, 400 jaar Synode als mijlpaal naar 800 jaar Dordrecht in 2020;
- 25-3, 20.00, Augustijnenkerk, Drechtsteden Bachkoor, Johannes Passion;
- 26-3, middag, Dordt Literair ontvangt Tom Lanoye, over het thema Verboden Vruchten.
Voor meer nieuws en events: www.dordrecht.net, www.centrumdordrecht.nl/evenement/ en http://doindordt.nl. Kijk ook even op de site van het Dordrechts Museum voor alles over Aert Schouman.

Ik zat naast Hadewych Hofland in The Movies. Het was druk en de film liet nog even op zich wachten. Hadewych gaf haar naam niet prijs (die heb ik naderhand gevonden) en vertelde dat ze sinds kort eerste violiste is in het Rotterdams Philharmonisch. Een beetje googelen levert wat meer info op. Interessante jongedame, deze Dordtse van origine. Begon op 7-jarige leeftijd als leerling van ook een Dordtse virtuoos op de (alt)viool, Karin Dolmans.

Ton Kraayeveld:
PORTRET   -   Reuten Galerie, Amsterdam
Portretten van kunstenaars over kunstenaars, over zichzelf en anderen
Zaterdag 25 februari, 16.00-18.00, a.s. opent bij Reuten Galerie te Amsterdam de tentoonstelling ‘Portret’. De tentoonstelling is te zien t/m 9 april 2017.
Deelnemende kunstenaars zijn: Lucas Hoeben, Ton Kraayeveld, Willy Looyen, Lynne Leegte, Miloushka Bokma, Ritsaert ten Cate, Sipke Huismans, Cees Krijnen
Ton nodigt jullie van harte uit bij de opening aanwezig te zijn. Ik zit bij de seizoenpresentatie van De Doelen. En denk daar Hadewych te zien als violiste van het RPhO. Anders zie ik haar zondag bij de opera Prins Igor. Vanuit mijn plaats op het eerste balkon kijk ik zo de bak in.

DSCN2268 (1024x766)Kafka’s Hat, oil on canvas, 45 x 60 cm, 2016

https://indebuurt.nl/dordrecht/ wil meer dan ze al doen, bekendheid geven aan Dordtse activiteiten. Aan een verzoek van hen om op de maillijst te komen voldoe ik dan ook graag en zonder voorbehoud. Er kunnen niet genoeg Dordtenaren al dat moois bezoeken. Voor mijn gevoel zijn het er te weinig en kunnen er nog best wat bij. Ikzelf ben doende om te kijken of ik als buurkrant redacteur extra van betekenis kan zijn. Ik had mij aangemeld voor de Reelander. Daar hebben zij belangstelling genoeg. Geweldig. Nieuw Krispijn kan voor mij ook prima. Ik woon net het tunneltje onderdoor.
Ook vanuit de buurtwebsite is belangstelling voor het Dordtse deel van mijn zaterdag-mail. Wordt vervolgd.

Dinsdag avond was een Aert Schouman-special in het Dordrecht Museum voor de Vrienden van.....Het is zeker de moeite om er terug te gaan, met minder mensen en meer gelegenheid van alle mooie films, tour-guides en gedecoreerde kamers te genieten. Dat ga ik doen en kan ik eenieder van harte aanbevelen. Schouman schilderde tweede helft van de 18de eeuw. Waar de Franse revolutie het einde van het classicisme inluidde en het begin van de Romantiek. Waar Mozart zijn ongeëvenaarde muziek schreef, Haydn zich over het hoofd krabde over de nieuwlichter Beethoven. En Schouman in Dordt en Den Haag voor zijn mens-portretten en vooral zijn natuurweergaven. Sander Paarlberg vertelt in een film en op lokatie over Dordtse panden uit die tijd (Huis der Onbeschaamde, Voorstraat 125 etc) en hoe dat werkte met die gedecoreerde kamers. Niet te missen dus gaan!

Van Hans Berrevoets, onze Dordtse duizendpoot: Wie op vrijdagavond 3 maart door de binnenstad van Dordrecht wandelt, komt mensen tegen die in de voetsporen lopen van Vincent van Gogh. Dat was in zijn Dordtse tijd in 1877. De schilder (1853-1890) beschreef de historische binnenstad, met vooral de kerken en het museum in brieven aan zijn brief Theo.
De avondwandelaars vertrekken tussen half zeven en half negen in groepen uit de Ary Scheffer zaal van het Dordrechts Museum.
De groepen eindigen in de Grote Kerk, waarover Vincent in zijn brieven vaak schreef. Vanaf acht uur  is de kerk gratis te bewonderen en zal er worden voorgelezen - door vrijwilligers van de stichting voorlezen - uit werk van Vincent. Om tien uur is een gratis Vincent van Gogh concert op het uit 1859 daterende orgel van de kerk. Stadsorganist Cor Ardesch heeft een echt Vincentprogramma samengesteld in de sfeer van 140 jaar geleden. Hij vindt het bijzonder dat Vincent hetzelfde orgel heeft gehoord als dat hij op 3 maart bespeelt.  De finale is een improvisatie op het schilderij de Sterrennacht van Vincent van Gogh.

Donner in Rotterdam heeft in maart een aantal bijzondere gasten.
De boekenweek is van 25 maart tot en met 2 april levert ook mooie gesprekken op. 25 maart, 13.00, Conny Palmen.Ook 25 maart maar dan 15.00, Sonja Barend. Kijk voor meer info op hun site.

Muziekgebouw aan 't IJ heeft elk jaar een serie onder titel 'The Rest is Noise', geïnspireerd op een boek van Alex Ross, 2004, over modern en  hedendaagse klassieke muziek. Fascinerend om te lezen. mooie concerten om bij te wonen. Hallo Stockhausen, Early elektronica works is op 17 maart en ga ik niet bijwonen, jammer. Th e World Minimal Music festival is van 5 tm 9 april. Dit gaat minstens een uitvoering worden. Als het enigzins kan op 5-4, 20.15 de uitvoering van 'De Materie' van Louis Andriessen door Asko/Schönberg of op 9 april, 20.15 Arvo Pärt's Kanon Pokajanen door Capella Amsterdam. 'Het weeshuis van Nederlandse muziek' op 8 april 15.00 uur is ook de moeite. Nederlandse componisten die meestal de vergetelheid ingingen.
Het Residentieorkest heeft ooit een serie van 8 delen besteed aan Nederlandse componisten: '400 Years of Dutch Music'. Het gaat van Cornelis Schuyt (1557-1611) tot de wegens collaboratie verguisde Henk Badings (1907-1987). Mooie serie, ik heb ze alle 8. Uit de periode van Art Schouman (1710-1792) zijn Unico Wilhelm, graaf van Wassenaar (1692-1766), Pieter Hellendaal (1721-1799), Johannes Nicolaas Lentz (1719-1782), Christiaan Ernst Graaf (1723-1803) en Jean Ernst Meder (1735-1805). Ik ga (weer) eens luisteren of beeld en geluid passen bij elkaar.

Een van de vele aanbiedingen die deze dagen de mail binnen kwamen was "De Operadagen Rotterdam', van 12 tm 21 mei as. Op 30 maart staat het volledige programma op internet en is het kiezen geblazen.
Nog vroeger is de aankondiging van het Gergiev-festival van 14 tm 17 september. Dit keer onder de titel 'Russische Avant Garde'.  Hier start de losse verkoop op 15 mei.
Art Zuid exposeert beelden kunst in de openbare ruimte. In Amsterdam Zuid. Van 19 met tm 17 september. Voor de 5de keer. Rudy Fuchs is voor de 2de keer curator. Vroegboekkorting voor groepsrondleidingen tm 31 maart. Ik ga in elk geval maar misschien hebben andere Vliegende Kunstenaars belangstelling.
Dit is alles is nog los van de seizoenbroches van vele gerenommeerde theaters en muziekhuizen. Voor mij aanleiding om in elk geval voor het seizoen 2017/2018 opera en ballet uitvoeringen in de Stopera veilig te stellen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.