Landelijke PKN scriba Rene de Reuver verkent dag het justitiepastoraat in Dordtse Poorten Dordrecht

27 februari 2017
Landelijke PKN scriba Rene de Reuver verkent dag het justitiepastoraat in Dordtse Poorten Dordrecht

DORDRECHT - De Dordtse Poorten in Dordrecht heeft ook een jusitiepastoraat.  De landelijke Scriba van de Protestantse kerk Nederland,  ds. René de Reuver,  liep een dag mee met het justitiepastoraat in Dordrecht. De gevangenis van nu is zeker geen hotel, zo was hun waarneming en over het geloof kan worden gepraat.

Een bericht van de PKN (landelijke)

‘Heel goed om zo een indruk te krijgen van het werk van het justitiepastoraat,’ zei scriba René de Reuver tijdens het bezoek aan het justitiepastoraat in de Penitentiaire Inrichting te Dordrecht op vrijdag 24 februari. ‘

Daar waar mensen krassen oplopen, daar hoort de kerk te zijn. En hier loopt bij veel mensen een kras door het leven.’ Moderamenlid Adri Bijl sloot zich daarbij aan: ‘Twee dingen hebben op me bijzondere indruk gemaakt: de wijze waarop de gedetineerden een geloofsgesprek met elkaar voeren en dat het zeker geen verblijf in een hotel is als je in de gevangenis bent; integendeel.’

Ds. René de Reuver en Adri Bijl waren op uitnodiging van het justitiepastoraat te gast bij een gespreksgroep van de justitiepredikant ds. Kraaijeveld. Ook hoofd-justitiepredikant ds. Heetderks was bij het bezoek aanwezig.
Hoop

Aan de gespreksgroep deden elf gedetineerden mee en de vrijwilligster Wilma. Net als elke week werd eerst de vraag gesteld waarvoor de aanwezigen zouden willen bidden.

Genoemd werden de kinderen, partners en andere familieleden die het buiten alleen moeten redden, de naam van een zieke medegedetineerde, de oplopende spanningen in de wereld, de 74 aangespoelde lijken van migranten in Libië. Ook werd aangedragen om te bidden voor rust voor ‘mezelf’ om de moed niet te verliezen, om rust in geloof en om het respect voor elkaar. Na het aansteken van de kaars en het gebed werd gesproken over hoop naar aanleiding van Romeinen 15:13: ‘Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de heilige Geest.’

Juist in de gevangenis is het niet altijd gemakkelijk de hoop vast te houden. De Reuver: Waar haal je je hoop vandaan? Waar haal je je zekerheid vandaan? Dat heb je niet zomaar in je zelf. Maar God geeft niet op; houdt aan ons vast.’

Ook over de kerk werd gesproken. Geweldig dat er vanuit de kerk vrijwilligers zijn zoals Wilma die een hart heeft voor gedetineerden. Goed dat de kerk ook omkijkt naar gedetineerden. Maar ook kritische geluiden waren er. De kerk buiten zou een voorbeeldfunctie moeten hebben maar maakt dat niet altijd waar.


Voorbeeldfunctie

In het gesprek met één van de directeuren en een afdelingshoofd kwam de gang van zaken in een inrichting aan de orde: Hoe zijn de dagen ingedeeld? Hoe lang zit je per dag op een cel? Waar heb je als personeel mee te maken?

De directeur benadrukte het belang van de Geestelijke Verzorging. ‘Dat zouden veel meer ambtenaren op het departement en personeelsleden ook moeten beseffen. Het is een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Soms speelt de Geestelijke Verzorging ook een rol bij het gesprek met het slachtoffer over wat er gebeurd is. Dat heeft een grote impact op gedetineerden.’

Daarnaast is het ‘samenleven’ van de verschillende religies in de bajes belangrijk. Daarmee vervul je ook een voorbeeldfunctie. De verhoudingen tussen bijvoorbeeld de imam en de dominee zijn goed. In dezelfde zaal waar vrijdags het middaggebed gehouden wordt, is er zondags de kerkdienst.

Met een rondleiding door de inrichting werd het bezoek afgesloten. Daarbij werd ook nog een kunstwerk bezichtigd van een gedetineerde die uit tandpasta, sigarettenas, zand van de binnenplaats, koffiedrab en mos de ‘Wartburg’ bouwde. Die ‘Wartburg’ zal in april tentoongesteld worden in de Grote Kerk in Dordrecht bij de tentoonstelling ter gelegenheid van de herdenking van de reformatie.

>In de penitentiaire inrichtingen wordt geestelijke verzorging verleend namens zeven denominaties: rooms-katholiek, protestants, islamietisch, humanistisch, boeddhistisch, joods en Hindoe Geestelijke Verzorging. Namens protestantse kerken werken ongeveer veertig justitiepredikanten parttime of fulltime in de verschillende inrichtingen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.