'Interventiekamer van de toekomst' is een uitkomst voor patiënt én arts

27 februari 2017 door Hennie van der Zouw
'Interventiekamer van de toekomst' is een uitkomst voor patiënt én arts

DORDRECHT - Onder grote wereldwijde belangstelling heeft Philips op 22 februari een nieuw interventiesysteem (angiokamer) gelanceerd: Philips Azurion. Van deze hypermoderne ziekenhuissystemen zijn er op dit moment slechts twintig wereldwijd in werking, waarvan vier in Nederland. Eén daarvan staat in het operatiecomplex van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk.

Als zogeheten 'reference site' was het Albert Schweitzer ziekenhuis nauw betrokken bij de laatste stappen die Philips zette in het jarenlange ontwikkelingstraject van Azurion. In een radiologische interventiekamer kan bijna overal in het lichaam een vernauwd of afgesloten bloedvat worden geopend, of een open bloedvat juist worden gesloten, zónder te hoeven opereren. De interventieradioloog gaat het lichaam via een slagader binnen met een dunne draad en kan daarmee een ballonnetje of een stent in een afgesloten bloedvat plaatsen of een bloeding stelpen. Ook kleine tumoren kunnen met dit systeem worden behandeld of bevroren. Dit gebeurt onder beeldgeleiding (röntgen), zodat de arts ziet waar hij of zij werkt.

Philips Azurion biedt op dit gebied het nieuwste van het nieuwste. "Het is echt de interventiekamer van de toekomst", zegt interventieradioloog dr. Otto Elgersma van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Boven de behandeltafel bevindt zich een grote monitor. Elgersma: "Op dit scherm kunnen wij uit allerlei bronnen naast elkaar 3D-scans, eerdere foto’s of andere onderdelen van het medisch dossier oproepen. Doordat we ze in één oogopslag met elkaar kunnen vergelijken, zien we veel sneller of we de goede kant op werken."

Het scherm wordt heel gemakkelijk bediend met een 'touchpad'. Elgersma: "De beeldkwaliteit is fenomenaal. We hoeven de patiënt met veel minder straling en contrastvloeistof te belasten dan op eerdere systemen. We hoeven ook niet meer tussen schermen op en neer te lopen en informatie aan elkaar over te dragen en dat verkleint de kans op miscommunicatie en verbetert het steriel werken."

Voor Philips ging het om de grootste productpresentatie in de geschiedenis. De Philips Azurion in het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft prominent model gestaan in de promotiefilms die gemaakt zijn voor de introductie op verschillende continenten. Elgersma wordt hierin opgevoerd als een van de eerste ervaringsdeskundigen. Hij zegt: "Alle relevante informatie van de patiënt is letterlijk onder handbereik. Samen met de welhaast perfecte beeldvorming van zelfs de kleinste vaatjes, heeft het wel iets weg van single-handed varen op een mooi nieuw zeiljacht."

Elgersma prijst het gemak waarmee persoonlijke en orgaanspecifieke protocollen aan de Azurion-behandeltafel kunnen worden geselecteerd. "Je kunt het scherm naar eigen smaak indelen en de patiënt in één oogopslag monitoren. En we kunnen 'parallel werken': tijdens een onderzoek kun je andere werkzaamheden verrichten of bronnen raadplegen op hetzelfde scherm, zonder iets te verstoren. Dat maakt het werken met het nieuwe systeem tot een geweldige persoonlijke ervaring. Maar uiteindelijk is het de patiënt die de vruchten plukt van een veel preciezere, snellere en minder belastende behandeling."

Foto: De nieuwe Philips Azurion-angiokamer  in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.