Vertrekkend Burgemeester Arno Brok riep in zijn afscheidsrede op tot het slaan van bruggen

27 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Vertrekkend Burgemeester Arno Brok riep in zijn afscheidsrede op tot het slaan van bruggen

DORDRECHT - Arno Brok verlaat na zeven jaar de oudste stad van Holland, omdat hij met ingang van 1 maart zijn nieuwe baan van Commissaris van de Koning in de provincie Friesland zal gaan uitvoeren. Het officiële afscheid vond plaats tijdens een buitengewone (besloten) raadsvergadering in het Stadhuis. Hier nam burgemeester Brok afscheid van het gemeentebestuur van Dordrecht en van het bestuur van de Drechtsteden.Dordrecht krijgt een tijdelijke burgemeester, Peter van de Velden, totdat er een nieuwe burgemeester is gekozen.

Arno Brok vindt dat een onderscheiding als de gouden erepenning van de stad niet past bij iemand die nog lang niet met pensioen gaat. ,,Ook in Sneek heeft hij bedankt voor deze eer. Als hij nou aan het einde van zijn carrière  zou staan, zou het wellicht anders zijn. Maar de burgemeester heeft vanaf dag 1 aangegeven hoe hij hier in staat'', aldus zijn woordvoerder.

De burgemeester nam vrijdag na een termijn van zeven jaar afscheid van de stad. Onlangs is hij door koning Willem-Alexander beedigd tot Commissaris van de Koning; op 1 maart gaat hij aan de slag in het hoge noorden.

Met op de eerste rij trots zijn moeder, zijn zus, dierbare vrienden en andere familieleden was er vrijdag 24 februari in het stadhuis het officiële afscheidsmoment van Arno Brok. ,,Ik ben gewoon dankbaar'', vertelde zijn moeder. Haar boodschap voor haar zoon die commissaris van de koning wordt in Friesland: ,,Geniet ervan''.Ovatie
Het stadhuis was afgeladen vol op de bijzondere én echt laatste gemeenteraadsvergadering. Met een staande ovatie werd Arno Brok ontvangen. ,,Beste burgemeester, maar ik zeg ook lieve Arno'', aldus de nestor van de raad, Nelleke de Smoker. ,,Dit is de dag waarvan we wisten dat hij zou komen. Wat heeft u veel tijd én energie in onze stad geïnvesteerd. U was een steun en toeverlaat. Een mensenmens: dat heeft u in Dordrecht waargemaakt. Wij zijn als Dordt trots geworden. We zullen u missen.''

Warme woorden
Loco-burgemeester en wethouder Piet Sleeking schoot vol bij het voorlezen van een gedicht en had warme woorden. ,,Dordt is een sterker merk geworden.'' Arno Brok was er altijd, zei Sleeking. ,,Ook toen hij van de trap viel en zijn sleutelbeen brak. Je was er'', aldus Sleeking. ,,Je verleidde de koning op koningsdag zelfs tot de uitspraak 'Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt'.'' De leefbaarheid én veiligheid in de stad zijn volgens Sleeking onder regie van Brok zichtbaar toegenomen. Jaap Smit, commissaris van de koning van Zuid-Holland, had een lange lijst met loftuitingen, maar verhaalde ook over zijn persoonlijke band met Brok. ,,Arno Brok is voor mij al die jaren een maatje geweest. Daar ben ik dankbaar voor. Adieu, Arno.''

Op drift
In zijn speech sprak Brok over een wereld die op drift leek te zijn, waarin het lokale bestuur het verschil kan maken. ,,Soms lijkt het alsof we in een James Bondfilm terecht zijn gekomen, waar de foute jongens de overhand hebben.'' Hij riep op tot het slaan van bruggen en drong aan op het maken van verbindingen. ,,Tussen mensen. Partijen, groepen, steden, regio's landen en werelddelen.'' Aan het eind van de dag was er een receptie in het Dordrechts Museum.

Foto's © Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.