Twee jonge zeearenden uit ei in Biesbosch

22 april 2013
Twee jonge zeearenden uit ei in Biesbosch

DORDRECHT - Vogelaars hebben in het nest van de zeearend in de Biesbosch twee witte donsjongen ontdekt. Theo Oudshoorn fotografeerde de twee jonge 'vliegende deuren' van grote afstand. 'Fotografisch stelt het allemaal niet zo veel voor, maar het ging mij om het bewijs' aldus de fotograaf.

Bijna een maand geleden stelde Staatsbosbeheer in een van haar publicaties dat ze de vestiging van deze roofvogel in de Biesbosch, beschouwt als de kroon op de tot dusver uitgevoerde natuur ontwikkelings projecten in de Biesbosch. 'Dat is het zeker' beaamt Thomas van der Es, boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch. 'Wij wisten trouwens al dat er sprake was van een jonge vogel. Vorige week zagen wij het kenmerkende, voerende gedrag van het wijfje toen we naar het nest tuurden door een telescoop. Het wijfje boog toen diep voorover met hele kleine stukjes vlees in de enorme snavel. De twee jongen waren toen niet te zien, maar de foto's vormen een mooie aanvulling. Leuk dat we weer goed nieuws over de zeearend naar buiten kunnen brengen.'

In 2012 werd de aanwezigheid van een jong pas in half mei bevestigd. Dit jaar is het stel dus bijna een maand eerder. Het wijfje zat in februari al te broeden. Zij trotseerde wind, sneeuw en een venijnige oostenwind. 'Zo rond 12 april jongstleden zagen we een verandering in het gedrag van het wijfje' voegt Van der Es eraan toe.

Gisteren werd er door vogelaars een jonge tweedejaars zeearend gemeld boven de Hardenhoek. 'Misschien was dat wel 'ons' jong van vorig jaar en bedenk wel dat er op dat moment dus vijf zeearenden in het Nationaal Park De Biesbosch verbleven.' Vorige week keken Van der Es en ik een paar uur door een telescoop naar het nest, met de kop van het wijfje duidelijk in beeld. De snavel zakte open en het wijfje gaapte enorm. Het waaide keihard en de nestboom zwiepte heen en weer. Het wijfje bleef gedurende onze waarnemingen diep in de nestkom, alleen toen het mannetje voorbij vloog kwam zij duidelijk overeind. De twee jongen zullen nog ongeveer een week of vijf, zes op het nest verblijven voordat zij uitvliegen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.