Prima nieuwe Dordtse gebouwen top 5

03 maart 2017
Prima nieuwe Dordtse gebouwen top 5

DORDRECHT - In december kwam de redactie van dordrecht.net met een lelijke nieuwe gebouwen top 5, gebouwd na 2000. Hier kan het natuurlijk niet bij blijven. De afgelopen weken hebben we gespeurd naar prima gebouwen. Die waren er zeker.

Bovenaan de lijst staat met ruime voorsprong De Zilvervloot. Te zien op bovenstaande foto. Dit gebouwencomplex is begin 2000 gebouwd op het Admiraalsplein in Wielwijk. Het is ontworpen door de architecten Dag Boutsen en Lucien Kroll. De Belgische architect Lucien Kroll is een van de pioniers op het gebied van informele 'spontane' architectuur en bewonersparticipatie. Dat heeft een indrukwekkend creatief werk opgeleverd. Elke kant van het complex ziet er anders uit. Door gebruik van kleur, verschillende materialen en verspringende ramen ziet het geheel er zeer levendig uit en is toch een eenheid. Aan de kant van de M.H. Trompweg is behoorlijk hoog gebouwd, toch geeft dat geen wolkenkrabber- of hoge flatgevoel.

Nummer twee is vers van de pers. De gebouwen die tot nu toe op de Stadswerven zijn gebouwd vormen een uitstekend verlengde van de Dordtse binnenstad. Het heeft hier een nostalgische sfeer. Tegelijkertijd zijn het moderne gebouwen met afwisseling in vorm en kleur.

In Wielwijk staan de meeste prima gebouwen. Ook nummer drie, Langedaal, is hier te vinden  De huizen zijn rond 2000 gebouwd. Het straatje straalt rust uit. Door het gebruik van kleur en de combinatie van blokkerige gebouwen en schuine daken is er de nodige afwisseling. De uitstekende ramen zie je niet vaak bij dergelijke huizen. Niet opzienbarend, maar wel bijzonder. Prima gebouwen dus.

Een flatgebouw hoeft niet perse onpersoonlijk, saai of binnen de kortste keren verloederd te zijn. Dit gebouw aan de Isaac Sweersstraat is daar een voorbeeld van. De lichte kleur van de bakstenen, het feit dat het gebouw niet heel hoog is geworden en de geboden afwisseling geven het gebouw een ruimtelijk effect. Het past uitstekend in de omgeving.

Op vijf staat voor de verandering geen gebouw, maar een plein: het Vrieseplein. Dit plein is ontworpen door een groep betrokken bewoners. Deze bewoners hadden een gezellig en vriendelijk plein voor ogen. Een knusse 'huiskamer', geschikt voor kleinschalige evenementen. Dat is uitstekend gelukt. In november is het plein geopend met een singer songwriterfestival. Op deze plek zijn regelmatig daklozen te vinden. Meestal reageert de gemeente dan met het platgooien van groen en het verwijderen van bankjes, alsof die mensen daarmee niet meer bestaan. Dakloze mensen moet je natuurlijk zoveel mogelijk opvangen, zo nodig met begeleiding. Dakloosheid is barbaars. Gelukkig is voor dit plein gekozen om de bomen en bankjes terug te laten komen. Een prachtige entree voor het hotel dat naar verwachting volgend jaar aan het plein gebouwd wordt.

Het nieuwe Vrieseplein is het eerste project in Dordrecht dat met de methode Dordt aan Zet tot stand is gekomen. Hierbij nodigt de gemeente bewoners, ondernemers en andere belangstellenden uit om samen te werken aan een nieuwe inrichting in de openbare ruimte. Het is wellicht een goed idee om standaard ook bij bouwprojecten vanaf het begin bewoners mee te laten denken over de ontwerpen. Zij weten hoe een leefbare buurt er uit moet zien. 

Door Ton Ve

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.