Landelijke AD magazine biedt lezers de kans op zoek te gaan naar Vincent van Gogh in Dordrecht

04 maart 2017
Landelijke AD magazine biedt lezers de kans op zoek te gaan naar Vincent van Gogh in Dordrecht

DORDRECHT - Dat schilder Vincent van Gogh in Dordrecht woonde en veel wandelde in 1877, valt landelijk steeds meer op. AD Magazine biedt vandaag in een oplage van bijna een half miljoen de lezers de kans via een wandelroute op zoek te gaan naar Vincent van Gogh in Dordrecht.

De Grote Kerk noemt de krant imposant en Vincent was er vaak om naar preken te luisteren, waarbij Keller van Hoorn vooral met naam werd genoemd.

De bewondering voor de schilder Ary Scheffer krijgt de volle aandacht met de verwijzing naar de mogelijkheden om te schilderijen in het Dordrechts Museum te gaan bekijken, die ook Vincent heeft gezien.  De slaapkamer in de centrale bibliotheek aan de Groenmarkt kan nog tot 1 mei worden bekeken, De schilder nam vaak mensen mee, waaronder zijn broer en vader, om in Dordrecht naar Scheffer te komen kijken, zo meldt het AD in de informatie bij de wandeling.

Het landelijke AD heeft over 5 km de historische Dordrecht en Vincent wandeling uitgezet. Ook bij de VVV en op internet is informatie te vinden om in de voetsporen te stappen van Vincent van Gogh in zijn Dordtse tijd, die vooral zichtbaar is in brieven aan zijn broer Theo.

Eerder schreven al uitgebreid de landelijke kranten het Nederlands Dagblad (ND) en het Reformatorisch Dagblad (RD) over de inzet om Vincent dichter bij Dordt en Dordt dichter bij Vincent te brengen. De Vincent wandelingen, die vrijdagavond 3 maart werden gehouden door hartje Dordrecht, waren ook helemaal uitgekocht.

Het begin van de wandeling lag ook in de Ary Schefferzaal in het museum bij de schilderijen die Vincent van Gogh in Dordrecht bewonderde.

Onder leiding van VVV gidsen gingen  mensen daarna in groepjes door het centrum heen, vaak herkenbaar aan een zaklantaarn. In de Lutherse Kerk, de bibliotheek en in de Grote kerk werd voorgelezen. Vaak klonk in woorden de zoektocht door van Vincent naar zijn toekomst als zoon van een predikant, die een Christen-werkman wilde worden. Veertien Dordtse brieven schreef hij aan broer Theo.

De Vincent wandeling was een samenwerking tussen VVV, Grote Kerk en Dordrechts Museum. Naast de VVV gidsen speelde ook de stichting voorlezen een belangrijke rol.

GertJan Schouten  van het museum zei al op RTV Dordrecht dat het de moeite waard is om te kijken of de wandelingen een vervolg kunnen krijgen. Vincent wandelde ook vaak in de avond en nacht door de hisorische binnenstad.

VVV-directeur Erik Zindel vindt Vincent en Dordrecht ook een mooie kans om op een andere manier de aandacht te vestigen op Dordrecht.

De Vincent activiteiten lopen in allerlei vormen door tot eind april. Op zondag 23 april begint er een speciale Vincent kerkdienst om half elf in de Grote kerk, waarin zal voorgaan ds. Paul Wansink.  Op 15 april wordt voorgelezen in het onderwijsmuseum.

Ds. Wansink zit ook in de groep Dordtenaren, die het initiatief nam om na 140 jaar Vincent terug te brengen in het collectief geheugen van de stad Dordrecht.  Ilse van Donkelaar, Ad Kasius, Bart van Aanholt en Hans Berrevoets behoren ook tot de aanjagers.

In de kerkdienst op 23 april zal Cor Ardesch het orgel bespelen, zoals hij dat ook vrijdagavond deed in een speciaal Vincent-concert. De klanken van nu doen ook aan Vincent denken, want volgens onderzoek werd het huidige orgel in 1859 gebouwd.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.