Grote drukte op PvdA-bijeenkomst over 30 km gebied

07 maart 2017 door Hennie van der Zouw
Grote drukte op PvdA-bijeenkomst over 30 km gebied

DORDRECHT - De inrichting van de 30 km straten moet volgens de PvdA nog veel duidelijker, het lijkt nu nog veel te veel op 50 km straten. Maandagavond 6 maart organiseerde de PvdA een bijeenkomst over deze 30 km gebieden, onder andere in de 19e Eeuwse Schil. Locatie van de bijeenkomst was Ferdinand’s Eetlokaal aan de Singel 183 (in het hart van het 30 km gebied in de Schil) en werd gehouden van 19.30 tot ca. 21.00 uur en het was er een gezellige maar bomvolle drukte.

Deze avond ging de PvdA met bewoners, ondernemers en belangstellenden in gesprek over inrichting, verkeersveiligheid, snelheid en handhaving in 30 km gebieden, o.a. de 19e Eeuwse Schil. Er komen steeds meer 30 km straten. De inrichting van deze straten is lang niet altijd even duidelijk en roept vragen op, ook over handhaving. PvdA: "Veel bewoners geven aan dat de inrichting niet duidelijk is, het lijkt allemaal nog te veel op 50 km straten. De stroken op de Singel wekken de indruk dat fietsers binnen die stroken moeten fietsen, maar dat blijkt dus niet waar te zijn. Dat is dus heel onduidelijk.

Bewoners, vooral van de Singel en daaromheen, maar ook bewoners uit Sterrenburg, Bankastraat en Stadspolders waren gekomen. De laatste jaren zijn er in onze stad steeds meer 30 km straten gekomen, met het doel om de snelheid uit de auto te halen en de veiligheid - met name voor de fietsers - te verhogen. Vooral de recente aanpassingen in de 19e Eeuwse Schil en ook het uitblijven van de passende inrichting (bijv. in Dubbeldam) roepen reacties op.

Verkeersadviseur Willy Sweers van Verkeersadviesbureau Ligtermoet & Partners (Rotterdam) gaf een overzicht van inrichtingsmogelijkheden van 30 km straten en de effecten. Hierna werd de discussie onder de voortvarende leiding van Kim Bruggeman gevoerd met de aanwezigen.

Men bleek over het algemeen wel enigszins tevreden over de inrichting, men zou het in ieder geval niet meer terug willen draaien. De snelheid is afgenomen, maar men ziet dat - inmiddels gewend aan de nieuwe situatie - auto’s toch de neiging krijgen om het gaspedaal weer flink te gaan beroeren. Dit kan ook omdat straten - zoals nu de Singel - vaak te sober zijn ingericht. Effectieve middelen zijn: drempels over de hele breedte van de weg, versmallingen, asverspringingen, bloembakken en bredere punaises. Hou 2 richtingverkeer, dat werkt beter dan 1 richting verkeer. Vooral bredere fietsstroken en smallere autorijbanen genieten de voorkeur.

Ook het voorstel van bewoners om de strepen op de Singel te verleggen waardoor de fietsstroken verbreden kreeg een goed onthaal. Nu lijkt het net of fietsers in die smalle strook moeten fietsen. Auto’s moeten niet de ruimte krijgen was de heersende gedachte. De PvdA steunt dit en wil hier verder mee.

Verder vond men dat er te dogmatisch wordt omgegaan met de inrichting van straten: zo zouden geen zebrapaden meer nodig zijn, want iedereen rijdt langzaam (wat niet de praktijk is). Zeker met veel scholen in de buurt zijn zebrapaden hard nodig, dat is duidelijk voor alle verkeersdeelnemers en geeft een veilig gevoel aan de overstekers.

Het voorstel werd gedaan om foto’s en filmpjes te maken van gevaarlijke situaties en bijna ongelukken in 30 km gebieden. De afspraak is dan ook gemaakt om die op te sturen naar info@pvdadordrecht.nl. Zodat de PvdA fractie dit alles kan bundelen. Want als we met elkaar willen dat Dordrecht fietsvriendelijker, schoner en stiller wordt, dan horen daar natuurlijk goed ingerichte 30 km gebieden bij. De fietsveiigheid en leefbaarheid moeten centraal staan.

Foto: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.