VVD Drechtsteden wil een tegenprestatie voor mensen in de bijstand

08 maart 2017 door Hennie van der Zouw
VVD Drechtsteden wil een tegenprestatie voor mensen in de bijstand

DORDRECHT - De VVD heeft in de Drechtraad een motie ingediend om gevolg te gaan geven aan de wettelijke opdracht om een tegenprestatie te eisen van mensen die een bijstandsuitkering krijgen.

In de participatiewet is dit verplicht gesteld, maar de Drechtsteden hebben nog geen gevolg gegeven aan deze bepaling. De Drechtsteden gemeenten zijn  hiermee een uitzondering in Nederland. Van de 390 gemeenten zijn er slechts 29 die niet voldoen aan deze wettelijke verplichting (en 6 van deze 29 gemeenten zijn dus de Drechtsteden gemeenten).

De Sociale Dienst Drechtsteden laat nog steeds een stijging zien van het aantal bijstandsuitkeringen. De Sociale Dienst Drechtsteden verwacht dat het aantal van 6.350 verder stijgt tot 7.000. Deze stijging heeft o.a. te maken met uitkeringen aan zogenaamde statushouders (asielzoekers met een status).

De Sociale Dienst probeert om het aantal uitkeringen in 2017 niet verder te laten stijgen dan 7.000. Het gevolg van deze stijging is dat de Drechtsteden gemeenten € 5,5 miljoen meer moeten betalen in 2017 dan begroot.

De VVD Drechtsteden wil met genoemde motie er voor zorgen dat mensen in de bijstand worden geactiveerd. Tevens zorgt het verplicht stellen van een tegenprestatie ervoor dat minder mensen een aanvraag doen voor bijstand. Op deze wijze worden de kosten van de Drechtsteden burgers beperkt.
De VVD Drechtsteden verwijst naar de successen die bijvoorbeeld in Rotterdam worden behaald met de tegenprestatie.

De VVD vindt dat iedereen het recht heeft om een uitkering aan te vragen, maar dat dit niet automatisch leidt tot een uitkering. Voor wat, hoort wat. Een uitkering is een vangnet en geen hangmat.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.