Nominatie voor landelijke journalistieke prijs maakt formule AD De Dordtenaar helder

09 maart 2017
Nominatie voor landelijke journalistieke prijs maakt formule AD De Dordtenaar helder

DORDRECHT – De nominatie van AD De Dordtenaar voor de belangrijkste journalistieke prijs – de Tegel – maakt ook de formule van de krant helder.  De combinatie AD met De Dordtenaar is een feit vanaf 1 september 2005.

Peter Groenedijk is van de landelijke nieuwsredactie van het AD. Ingrid de Groot is nieuwsjaagster vanuit Dordrecht.
Ze werkten samen aan een serie verhalen over de gevaarlijke productie kanten van DuPont op het eiland van Dordrecht. De verhalen verschijnen zowel in de landelijke edities als in het katern van De Dordtenaar.
De geschiedenis begon bij twee kranten met een eigen hoofdredactie.

Voor de oorlog bestond het Dordtsch Dagblad, de christelijke krant, die in 1975 geheel opging in  Trouw, ook een onderdeel van de Persgroep (ook eigenaar van AD De Dordtenaar). Het Dordrechts Nieuwsblad, de Dordrechtse Courant en Het (vrije) Volk hadden ook een eigen positie.

Direct na de oorlog werden de kranten snel anders geschud op de dagbladen markt.

Dagblad De Dordtenaar begon als krant met een eigen hoofdredactie op 1 april 1946. Lou (LWA) de Bot benadrukte als eerste directeur altijd voortgekomen te zijn uit de naoorlogse Vrije Pers. Hij was er ook trotsa op, dat zijn krant eerder op de markt was dat de Rotterdamse uitgave Algemeen Dagblad.

Willem Pluygers zette vanaf 9 april 1946 als uitgever het populaire AD in de markt
De kranten kregen een moeder (AD) dochter (De Dordtenaar) relatie. De Both vond wel dat zijn  krant in de begin jaren vooral financieel het AD kansen gaf om te groeien tot de Algemene krant van het land. Pluygers moest daar desgevraagd altijd wel om lachen.

De Bot bouwde in Dordrecht en ommelanden het Dagblad  uit tot de grootste en populairste krant en zag uiteindelijke alle vooroorlogse kranten uit het schap verdwijnen.


Hij werd door journalist Jan Vos (overleden in 1987) dan ook de dompteur van het Bagijnhof genoemd.

De Dordtenaar koos altijd formeel het landelijke en internationale nieuws uit het zogeheten AD-pakket, want de krant had een eigen hoofdredacteur. Zo ging vaak Robert Long niet mee uit het AD deel bij de lezers van De Dordtenaar, want vooral in de Alblasserwaard lag deze columnist slecht.
Van de hoofdredacteuren krijgt dichter Jan Eijkelboom nog een eigen straat in Dordrecht, maar die erkenning is er niet voor zijn journalistieke werk gekomen.

Aan de zelfstandige redactionele positie kwam op 1 september 2005 een einde toen het AD (met Jan Bonjer als hoofdredacteur) met zeven regionale kranten verder ging. De Dordtenaar werd het zogeheten dichtbij Katern met momenteel Bram Verbrugge als regionale chef.
De kranten proberen allemaal in het nieuwe internet tijdperk een verdienmodel overeind te houden met naast de zogeheten print (de krant in de bus) ook andere vormen van informatie voor de lezers en kijkers.

Het laatste nieuws als eerste in de krant (op papier) werkt niet meer zo, alhoewel sommige onthullingen zoals rond DuPont juist door de publicatie op papier een bepaalde uitstraling meekregen.

De vernieuwing gaat door.


De website AD De Dordtenaar werkt vanaf begin 2017 ook samen met de nieuwe website in de buurt, die is voortgekomen uit de huis aan huis bladen tak van de Persgroep. Die naam staat voor de eigenaar met Belgische wortels. In het verleden was AD De Dordtenaar eigendom van PCM en nog eerder Elsevier en NDU.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.