Dordrechts Museum laat ouderen kennismaken met Vincent van Gogh

09 maart 2017 door Hennie van der Zouw
Dordrechts Museum laat ouderen kennismaken met Vincent van Gogh

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - Het Dordrechts Museum gaat samen met verschillende zorginstellingen in de regio workshops aanbieden aan ouderen om actief deel te nemen aan de beleving van kunst. Ze zijn geïnspireerd op het leven en werk van Vincent van Gogh. Dit jaar worden er zes workshops gegeven op locatie van de verschillende zorginstellingen. De eerste, van het project Kunst maakt de Mens, start 27 maart a.s. in De Prinsemarij aan de Nassauweg in Dordrecht.
Kunst Maakt de Mens is een educatief programma voor senioren, waarbij het Dordrechts Museum naar de mensen komt. Concreet betekent dit dat het museum op verschillende locaties een workshop aanbiedt onder begeleiding van een ervaren kunstdocent. In de workshop ontdekken deelnemers dat je met kunst jezelf kunt uitdrukken. De kern is dat je erachter komt wat kunst met je kan doen, ongeacht leeftijd of mogelijkheden. Het leven en werk van Vincent van Gogh vormen de inspiratie om de kunstenaar in jezelf te ontdekken. 

Van Gogh in Dordrecht
De eerste vier maanden van 1877 leefde en werkte Vincent van Gogh in Dordrecht, waar hij onder de indruk raakte van de stad en de kunst van met name Ary Scheffer. Voor Dordrechts Museum een aanleiding om ook deel te nemen aan het project. 'Maar de belangrijkste reden is dat wij gevoel voor schoonheid en het beleven van kunst met een zo breed mogelijk publiek willen delen', aldus directeur Peter Schoon. 'Op deze manier bereiken we ook senioren die, om welke reden dan ook, het museum niet of nauwelijks bezoeken.'

Het project Kunst Maakt de Mens is een initiatief van het Van Gogh Museum. In eerste instantie werden de workshops in de regio Amsterdam gegeven, maar inmiddels zijn andere musea die een link hebben met Vincent van Gogh aangehaakt.

In totaal worden er dit jaar zes workshops georganiseerd op verschillende locaties in Dordrecht en Zwijndrecht in maart, april, mei en juni. Deelnemende instellingen zijn Het Spectrum, Swinhove Groep, Vier het leven, De Merwelanden en SWOZ. Peter Schoon voegt toe: 'Het is voor ons een pilotjaar. Eind van het jaar evalueren we deze opzet en besluiten we of we hiermee doorgaan.'

Wilt u deelnemen aan de cursus op 27 maart in De Prinsemarij en uw creatieve kant ontdekken of verder ontwikkelen? Meld u dan aan via deprinsemarij@hetspectrum.nl of via 06-53991173.

Foto: Impressie van een van de workshops van Kunst Maakt de Mens in Amsterdam. (Foto © Iris Duvekot)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.