College wil recreatiegebied 'de Viersprong' opknappen

09 maart 2017 door Hennie van der Zouw
College wil recreatiegebied 'de Viersprong' opknappen

DORDRECHT - Het college van B&W wil recreatiegebied de Viersprong in de Elzen opknappen en de zwemmogelijkheden uitbreiden. Zo moet het gebied aantrekkelijker worden als zwemlocatie voor vooral jonge gezinnen en tieners. Investeren in de Viersprong is ook een nadrukkelijke wens van de gemeenteraad. Op 13 september 2016 heeft de raad aangegeven dat er een ‘behoorlijk recreatief gebied gerealiseerd moet worden met een sobere en duurzame inrichting’.

Schetsontwerp
De gemeente heeft in overleg met belanghebbende partijen een schetsontwerp voor het gebied opgesteld. Hierin zijn onder andere ideeën opgenomen voor een extra strand bij het speelbos en uitbreiding van de zwemwaterlocatie met een eiland waar je naar toe kunt zwemmen. Een extra mogelijkheid is uitbreiding met een steiger of drijvend vlot. Bij de inrichting wordt de kwaliteit van de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk in stand gehouden. Randvoorwaarde is dat de waterkwaliteit en de veiligheid in het gebied gewaarborgd kunnen worden.

Wethouder Peter Heijkoop: "Met het opknappen van de Viersprong gaat een lang gekoesterde wens van veel Dordtenaren in vervulling. Ook vanuit de raad is daar terecht aandacht voor gevraagd."

Als de gemeenteraad akkoord is, gaat de gemeente een definitief ontwerp uitwerken met onder andere Staatsbosbeheer, Provincie Zuid-Holland, Waterschap Hollandse Delta, Parkschap Nationaal Park de Biesbosch, Omgevingsdienst Midden-Holland en de uitbater van de horecagelegenheid.

Kosten
De kosten voor de opknapbeurt zijn voor rekening van de gemeente en bedragen circa €600.000,-. Deze kosten worden gedekt uit de niet bestede beheermiddelen van de Noorderdiepzone en het Dagrecreatieterrein Nieuwe Dordtse Biesbosch, zoals de gemeenteraad heeft besloten op 16 juni 2015. Ook de kosten van het beheer, onderhoud en toezicht zijn voor de gemeente. De kosten hiervoor worden geschat op €60.000,- per jaar.

Officiële status
De provincie Zuid-Holland heeft onlangs besloten om het water bij het huidige strandje niet meer als officieel zwemwater aan te wijzen. Dit betekent dat er wel gezwommen kan worden, alleen wordt de waterkwaliteit niet meer gecontroleerd. Als de Viersprong is opgeknapt, wil de gemeente voor een groter gebied de officiële status van de zwemlocatie aanvragen.

Bron foto: Gemeente Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.