CDA voorman Sybrand Buma heeft ook historische familiebanden met Dordrecht

14 maart 2017
CDA voorman Sybrand Buma heeft ook historische familiebanden met Dordrecht

DORDRECHT - Kandidaat-premier van het CDA, Sybrand Buma, heeft familiebanden met Dordrecht. Hij stipte dat al aan in zijn boek:  "Sybrand Buma tegen het cynisme"  . Zijn overgrootvader van zijn moederskant werd Dordtenaar zo meldde Buma in het boek waarin zijn familiegeschiedenis de rode draad is om zijn pleidooi voor een nieuwe moraal in de politiek te ondersteunen.

De overgrootvader heette  Frederik van Werkum (1860-1943), die tekenleraar was o.a. op de Ambachtsschool, maar ook verbonden was aan School Mühring.
Hij trouwde in Dordt met Neeltje Johanna Vogelenzang (1868-1936). Zij zijn begraven op de Essenhof.

Hun zoon Dirk Cornelis van Werkum (1894-1977) is de grootvader van Sybrand. Hij werd geboren op Voorstraat 394 (oude nummering), waar tegenwoordig het pand van Vreeken (446-448) staat. Hij werd notaris in Heinkenszand.
Hij trouwde met Clarisse Henriette Cohen (1892-1970), die in 1922-1924 directrice van School Mühring was.

Tot zover de Dordtse historie van Sybrand Buma. Of hij inderdaad de tweede premier wordt met wortels naar Dordrecht, is morgen (15 maart) allereerst aan de kiezers.

DE eerste liberale premier Cort van der Linden had ook banden met Dordrecht.

Dat leidde tot het volgende nieuwsverhaal:Burgemeester Arno Brok namens Dordrecht bij onthulling schilderij kabinet Cort van der Linden

DORDRECHT - Burgemeester van Dordrecht, Arno Brok, was vanmiddag in het gebouw van de Kamer in Den Haag bij de onthulling van een schilderij van het kabinet Cor van der Linden. Dat was historisch gezien zeer attent.

De secretaris van het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking, Peter Dillin gh, zette de volgende gegevens op papier:

De vader van Cort van der Linden, mr. G.M. van der Linden (1812-1888), is geboren in Dordrecht en was ook Kamerlid was voor het district Dordrecht van 1878 tot 1888! Bovendien kwam Cort van der Lindens tweede echtgenote, Johanna Cornelia de Koning, uit Dordrecht.

Vanmiddag heeft premier Mark Rutte in het gebouw van de Tweede Kamer het portret van het kabinet van premier Pieter Cort van der Linden onthuld.

Dat wil zeggen: de replica, want het oorspronkelijke schilderij werd bij de verbouwing van de zogenoemde Rookkamer in 1994 vermoedelijk in een bouwcontainer gestopt.

Bekwaam staatsman
En dat terwijl premier Pieter Cort van der Linden, die van 1913 tot 1918 aan het roer stond van ons land, doorgaat voor een zeer bekwaam staatsman.

(historische gegevens met dank aan Peter Dillingh)

Overigens: Ook met PvdA-premier Willem Drees en Dordrecht was er een band. Zijn zoon en oud-minister Drees jr. onthulde nog de Dreeshof en de in Dordrecht wonende dochter van de oud-premier was daarbij.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.