Living Tree Lab geeft impuls aan Nederlands boomonderzoek

20 maart 2017 door Hennie van der Zouw
Living Tree Lab geeft impuls aan Nederlands boomonderzoek

DORDRECHT - Met het planten van een bijzondere boom, Ulmus glabra 'Lutescens'  (gele bergiep), is op maandag 13 maart jl. het project Living Tree Lab officieel van start gegaan. Wethouder Rinette Reynvaan van gemeente Dordrecht: ”Er is veel vraag naar locaties waar behandelmethoden voor boomziekten en –plagen in de praktijk getest kunnen worden. Binnen Living Tree Lab werken wij samen met diverse boomtechnische adviesbureaus. Zij mogen in onze gemeente, op zorgvuldig geselecteerde locaties, boomonderzoek uitvoeren. Hierdoor kunnen we tot (betere) behandeling van boomziekten komen en bomen voor het Nederlandse landschap behouden.”

Bomen voor de toekomst
Het is niet verwonderlijk dat de opening in het Overkamppark werd gekenmerkt door het planten van een boom. De toepasselijke woorden van Lucy Larcom, “Hij die een boom plant, plant hoop.”, onderstrepen het belang van dit project. “In Nederland staan veel waardevolle bomen die we willen behouden voor de toekomst”, aldus Reynvaan. “Helaas hebben we, zeker in het stedelijke gebied, ook te maken met boomziekten en –plagen, waardoor jaarlijks veel bomen verloren gaan. Extra onderzoek is dus onontbeerlijk.”

Zorgvuldig onderzoek
BTL Bomendienst is verantwoordelijk voor de coördinatie van Living Tree Lab. Dorien Nooitgedacht, Boomtechnisch Adviseur: “De grote schaal waarop gemeente Dordrecht praktijkonderzoek naar bomen mogelijk maakt, is uniek in Nederland. Vanuit onze eerdere samenwerking is gebleken dat voor veel ziekten en aantastingen verder onderzoek noodzakelijk is. Tot en met januari 2020 zullen we samen met de andere samenwerkingspartijen o.a. behandelmethoden voor kastanjebloedingsziekte testen om zo tot de best mogelijke oplossing te komen.” Het staat in de planning om voor veel actuele boomziekten op zoek te gaan naar handvatten voor beheerders. “Momenteel wordt samen met de gemeente Dordrecht gewerkt aan de concrete invulling van het project.”

Foto: BTL Nederland, Dorien Nooitgedagt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.