Kleinschalige Kummeling begeleiding start dit jaar met midweek vakantie

21 maart 2017
Kleinschalige Kummeling begeleiding start dit jaar met midweek vakantie

DORDRECHT - “We geven begeleiding aan kinderen met een ontwikkelingsstoornis, als autisme, ADHD en ODD en nog veel meer, maar deze komen het meeste voor,” vertelt Koen Visser, eigenaar van Kummeling begeleiding. Het bijzondere aan hun concept is de kleinschaligheid. De groepen zijn niet groter dan vier personen, waardoor de kinderen veel aandacht krijgen. Er is één op één begeleiding en de begeleiding is op maat, net wat ze willen leren. Het gaat hier om kinderen en tieners van 4 tot 18 jaar.

“We geven individuele groepsbegeleiding en kortdurend verblijf. Bij kortdurend verblijf gaan de kinderen logeren. We gaan naar een vakantiepark en gaan een weekend of midweek weg”, zegt Koen, die een ruimte heeft bij de Groeituinen aan de Patersweg 53. Heel groot is de ruimte niet, maar het is voldoende voor een groep om te kunnen spelen. En speelgoed staat er voldoende. “We gaan er veel op uit”, aldus Koen. “We gaan naar speeltuinen of dierentuinen, daarbij kijken we naar de interesse van het kind. De een wil naar het water om te zwemmen, de ander wil naar de ijsbaan. Bij het ene kind is het slimmer om eerst een aantal dagdelen binnen te blijven, een ander kind is verder en kan naar buiten.” 

Kind leren kennen
“Een kind krijgt een PGB budget en de ouders mogen rondkijken waar ze het gaan besteden”, vertelt Koen. “Met de ouders heb ik een kennismakingsgesprek en er is een kennismakingsperiode om het kind te leren kennen. Hoe het kind echt is en hoe hij speelt zie je tijdens de begeleiding. We stellen een ondersteuningsplan op en gaan aan doelen werken. Ik heb vaste cliënten, die hebben jarenlange begeleiding nodig. Andere mensen melden zich voor een half jaar. We adverteren online. Hier zoeken ouders de zorg op.” Kummeling helpt bij zaken als sociale vaardigheden, omgaan met emoties, planning, samenwerken en inzicht in zichzelf en elkaar krijgen.

Kummeling begeleiding bestaat twee jaar. Sinds mei 2016 zijn ze ook in Dordrecht. In de meivakantie wordt voor het eerst een midweek aangeboden. “Kinderen zijn hier enthousiast over”, zegt Koen. “Ouders zijn vijf dagen ontlast en voor kinderen is het een mooi moment. Zo kunnen ze veel leren. We hebben een huisje gehuurd met zestien bedden en er kan altijd uitgebreid worden.”

Naast het groepswerk geeft Kummeling begeleiding één op één begeleiding. “In een groep ben je meer aan het leiden en opletten,” vertelt Koen. “Bij één op één kun je meer een band opbouwen, je krijgt dan diepere gesprekken en kan er meer uithalen dan in een groep. Ze vinden het hartstikke leuk als ze binnen komen. Overal staat speelgoed.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.