Boomfeestdag 2012 op Aletta Jacobs-erf

21 maart 2012
Boomfeestdag 2012 op Aletta Jacobs-erf

DORDRECHT - Zeventig kinderen van OBS De Griffioen en de Oranje Nassauschool plantten op de Boomfeestdag op 21 maart samen met wethouder Jasper Mos negentien bomen en enkele honderden struiken op het nieuw ingerichte Aletta Jacobs-erf. Deze Boomfeestdag sluit aan bij de Landelijke Boomfeestdag en wordt georganiseerd door de sector Stadsbeheer van de gemeente in samenwerking met Weizigt Natuur- en Milieucentrum en groenaannemer BTL Realisatie. 

 
 
Enkele maanden geleden is het Aletta Jacobs-erf op de schop gegaan. De bestrating op het erf is opgehoogd en herbestraat, er is een nieuwe riolering aangelegd, enkele speeltoestellen zijn vervanging en ook zijn er extra parkeerplaatsen gerealiseerd. Hiervoor moesten verschillende groenperken opnieuw aangelegd worden. 
 
Samen de buurt mooier maken 
Eén van die groenperken was het eerste project van Samen de buurt mooier maken. Bewoners van het Aletta Jacobs-erf adopteerden dit perk in 2007 vanuit het gemeentelijke bewonersparticipatieproject Samen de buurt mooier maken. 
 
Bij dit project krijgen bewoners de mogelijkheid om zelf een deel van de openbare ruimte te onderhouden. In plaats van de standaard groene struiken die de gemeente vaak plant, werd dit groenperk ingeplant met kleurige planten en vervolgens onderhouden door de bewoners. De deelnemers van het project Samen de buurt mooier maken, wilden na de herinrichting graag weer een nieuw groenperk adopteren. 
 
De schoolkinderen planten daarom tegelijk ook het nieuwe perk in voor Samen de buurt mooier maken op het Aletta Jacobs-erf. De initiatiefnemers van het eerste project van Samen de buurt mooier maken zijn daarvoor uitgenodigd. 
 
Thema dit jaar is bomen (be)leven 
Het onderwerp van de 55e boomfeestdag is: Bomen (be)leven. Want bomen leven niet alleen, maar maken onze omgeving ook mooi. Bomen zijn ook rustgevend. Bomen in steden zorgen ervoor dat mensen zich lekkerder voelen en gezonder. Een stad zonder bomen zou kaal zijn. Bomen zijn belangrijk voor een goede biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld eens aan fruitbomen en andere bloem- en vruchtdragende bomen: ze zijn belangrijk voor de bij, maar ook voor vogels. Bomen zorgen voor biodiversiteit en dat zorgt weer voor onze gezondheid. Want als er geen biodiversiteit is, wordt het leven van mens, dier en plant bedreigd. 
 
Het doel van de Boomfeestdag is bewustwording over en waardering voor bomen. Op de Nationale Boomfeestdag planten 115.000 schoolkinderen 230.000 bomen en struiken in ongeveer 350 gemeenten! In de afgelopen 55 jaar zijn in Nederland op de Boomfeestdag meer dan 11 miljoen bomen en struiken geplant. Elk jaar plant een lid van het koninklijk huis mee. Dit jaar zal prinses Maxima in Cuijk en Boxmeer van de partij zijn.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.